Иран ще продължи тестовете с ракети, за да изгради защитата си и отрече, че това е в нарушение на резолюциите на ООН, във връзка с обвинения на САЩ, че Техеран изпитва нова ракета, способна да носи множество бойни глави, съобщава "Ройтерс".

Американският държавен секретар Майк Помпео коментира, че САЩ осъжда тестове на балистични ракети със среден обсег в нарушение на международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г., от което Вашингтон се оттегли.

"Тестовете с ракети ... се извършват за отбрана и ние ще продължим това", коментира бригаден генерал Аболфарз Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран.

"Ние ще продължим да разработваме и тестваме ракети. Това е извън рамките на ядрените преговори и част от нашата национална сигурност, за което няма да искаме разрешение от никоя страна", допълва той без да потвърди или отрече, дали Иран тества нова ракета.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде

По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън коментира, "Иран изстреля тестова балистична ракета INF, способна да достигне до Израел и Европа. Това провокативно поведение не може да бъде толерирано."

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми заяви още, че иранските ракети са чисто отбранителни и добави: "Няма резолюция на Съвета за сигурност, която да забранява ракетните програми и тестовете на ракети от Иран".

В Резолюция 2231 е записана ядрената сделка с Иран от 2015 г. с Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати, в която Техеран ограничава спорната си програма за обогатяване на уран в замяна на прекратяването на международните санкции.

Иран пуска стелт кораб в Персийския залив

Иран пуска стелт кораб в Персийския залив

Новият кораб "Сахан" може да е сред кораби, които Иран ще изпрати на мисия във Венецуела

В резолюцията се казва, че Иран е "призован" да се въздържи до осем години от работа по балистични ракети, предназначени за ядрено оръжие.

Иран многократно заявява, че ракетната програма е чисто отбранителна и отрича, нейните ракети да са способни да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави или че има намерение да развива ядрени оръжия чрез обогатяване на уран.

Касеми, който се обърна към Помпео, обясни: "Иронията е, че цитирате резолюция, която не само сте нарушили и едностранното и незаконно се оттегляте от ядреното споразумение, но насърчавате и други да го нарушат и дори заплашвате с наказания и санкции, ако не са съгласни."

Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядрената сделка, одобрена преди да встъпи в длъжност през май, и отново наложи санкции на Техеран. Тръмп заяви, че сделката е недостатъчна, тъй като не включва пречки за разработването на балистични ракети.

Иран готов да възобнови обогатяването на уран

Иран готов да възобнови обогатяването на уран

Зариф не вижда смисъл от контакти със САЩ

Британският външен министър Джереми Хънт коментира в Туитър, че е дълбоко загрижен от "тестовете на Иран за изстрелване на балистична ракета със среден обсег. Провокативно, заплашително и противоречащо на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН", обясни той.

"Нашата подкрепа за иранското ядрено споразумение по никакъв начин не намалява нашата загриженост за дестабилизиращата ракетна програма на Иран и решимостта тя да спре", добави Хънт.

Саудитска Арабия купува ракети за 15 млрд. долара от САЩ

Саудитска Арабия купува ракети за 15 млрд. долара от САЩ

САЩ и Риад засилват сигурността в Персийския залив и региона