Саудитска Арабия подписа междуправителствено споразумение със Съединените щати за закупуването на американската система за противоракетна отбрана THAAD в размер на 15 милиарда долара, съобщава говорител на Държавния департамент, цитиран от ТАСС. 

Страните са подписали окончателния договор на 26 ноември, но това става известно сега. "На 26 ноември представители на Саудитска Арабия и Съединените щати подписаха писма, в които се предлага и приема предложението - междуправителствено споразумение, определящо условията за прехвърляне на противоракетни системи в сделка за продажба", коментира говорителят на външното министерство на САЩ. 

Дипломатът припомни, че през октомври 2017 г. Държавният департамент уведоми Конгреса на САЩ за потенциална сделка за продажба на Саудитска Арабия - 44 установки THAAD, 360 ракети за прихващане, 16 контролни пункта и седем радара за тези комплекси на стойност 15 милиарда долара.

"Продажбата на системата за противоракетна отбрана на THAAD ще бъде от полза за националната сигурност на САЩ, като ще спомогне за гарантирането на дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и региона на Персийския залив в отговор на нарастващата заплаха от балистични ракети и ислямски екстремистки групировки", заяви говорителят на външното министерство.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде

"Съединените щати възнамеряват да останат надежден партньор на Саудитска Арабия, за да защитят интересите на нашата страна, както и Израел и всички останали партньори в региона. Саудитска Арабия е важен партньор и дългогодишният ни исторически ангажимент е абсолютно необходим за националната сигурност на САЩ", допълва дипломатът.

"Съединените щати остават ангажирани със сигурността и стабилността в региона на Персийския залив. Десетилетия ние демонстрирахме този ангажимент чрез постоянни усилия за укрепване на нашите дипломатически отношения и изграждане на отбранителни способности в целия регион, особено чрез споразумения за сигурност, военно оборудване, военни учения и подготовка, както и програми за обмен във военната сфера", коментира представителят на Държавния департамент.

Според "Ройтерс" администрацията на Вашингтон "е предприела агресивни стъпки", за да приключи тази сделка. В края на септември Тръмп разговаря със саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, за да обсъди този последен договор.

По този начин сделката, която страните започнаха да обсъждат през декември 2016 г. е завършена. Изпълнението е предоставено на Lockheed Martin.

САЩ оневиняват Рияд за Кашоги

САЩ оневиняват Рияд за Кашоги

Белият дом е подложен на натиск

След убийството на журналиста Джамал Кашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул американските депутати остро разкритикуваха американските военни договори за продажба на оръжия в Саудитска Арабия на стойност 110 млрд. долара. 

През февруари 2018 г. Владимир Кожин, асистент на Владимир Путин за военно-техническо сътрудничество, заяви, че са подписани документите за доставка на системи С-400 на Саудитска Арабия и договорени всички параметри.

В същото време в началото на този месец саудитският посланик в Москва Райд Халед Кримли коментира, че окончателното решение към момента за доставката на системи С-400 в Саудитска Арабия все още не е направено.

САЩ обвини Иран за нападателни химически оръжия

САЩ обвини Иран за нападателни химически оръжия

Отдавна имат опасения, че поддържат химическата си програма, коментира Кенет Уорд