Иран е готов да възобнови обогатяването на уран по всяко време. Това обяви външният министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от ИРНА.

Топдипломатът направи изявлението в интервю за италианската Rai News 24.

В него, той даде висока оценка на Италия като търговски партньор на Иран и настоява, че страната може да помогне в конфликта между Ислямската република и САЩ.

Той осъди американската политика към Иран като тормоз и беззаконие. По отношение на наложените на страната му санкции, Зариф е категоричен, че страната му е оцелявала и преди, така че ще оцелее и сега.

Така отговори той на въпроси относно твърдението на американския президент Доналд Тръмп, че след санкциите Техеран ще е принуден да преговаря по ядреното споразумение.

Относно войната в Сирия и притесненията на Запада за иранското влияние, Зариф счита иранското участие там като важно в борбата с групировката "Ислямска държава". Без нас там, тя ще се разпространи в Близкия изток, убеден е той.

Според него, американската намеса е пагубна за региона.

На въпрос дали ще се срещнат президентите на Иран и САЩ Хасан Рохани и Доналд Тръмп, Зариф отговори, че не вижда смисъл от такава среща. На Тръмп не може да се вярва, той не се държи като партньор, категоричен е министърът.

Рохани: Израел е тумор

Рохани: Израел е тумор

Мюсюлманите да се обединят срещу САЩ, призова по-рано иранският президент

Припомняме, че по-рано в събота иранският президент Хасан Рохани нападна остро САЩ и Израел като призова мюсюлманите по света да се обединят срещу общите врагове. Той определи САЩ като "престъпници", а Израел като "тумор".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага отговори на този "език на омразата" с призива всички да се обединят и подкрепят санкциите срещу "режима на убийците", както и се закани, че страната му знае как да се справи с тази заплаха.

Вашингтон през май отново наложи санкции на Техеран, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното ядрено споразумение, сключено през 2015 г. с Иран, съгласно което санкциите бяха отменени.