Иранският флот пуска стелт разрушител собствено производство в Персийския залив, тъй като "напрежението с врага САЩ се увеличава", съобщава "Ройтерс".

По време на церемония, разрушителят на "Сахан", който може да плава пет месеца без презареждане, се присъединява към редовната флота на Иран в базата в Бандар Абас в залива.

Военноморският флот на Иран с нови две подводници

Военноморският флот на Иран с нови две подводници

Предназначени са за кратки операции в плитки води

"Сахан" разполага с хеликоптерна площадка, торпеда, ракети, противовъздушни и противокорабни оръжия, способности за електронна война, съобщава държавната телевизия.

Доналд Тръмп излезе от международно споразумение за ядрената програма на Иран през май и отново наложи санкции на Техеран, защото няма ограничения за развитието на балистичните ракети на Иран.

САЩ заявиха, че целта им е да сведат износа на петрол на Иран до нула.

"Този кораб е резултат от смелост и творчески дизайн, разчитащ на местните технически познания на иранския флот ... и е построен със стелт способности", коментира адмирал Алиреза Шейхи.

САЩ обещават да прекъснат петролните доставки в Сирия

САЩ обещават да прекъснат петролните доставки в Сирия

Санкционират руски и ирански компании

През 2010 г. Иран пусна първия си собствен разрушител като част от програма за ремонт на военноморска техника, която датира преди ислямската революция от 1979 г. и произведена предимно в САЩ.

Иран е разработил голяма вътрешна оръжейна индустрия в лицето на международни санкции и ембарго, които му забраняват да внася много оръжия.

Сахан може да е сред военните кораби, които Иран планира скоро да изпрати мисия във Венецуела, допълват военни.

Иран отрича обвиненията на САЩ за химически оръжия

Иран отрича обвиненията на САЩ за химически оръжия

Вашингтон отклонява международното внимание от подкрепата си за израелския химически арсенал

"Сред плановете ни в близко бъдеще е да изпратим два или три кораба със специални хеликоптери във Венецуела в Южна Америка на мисия, която може да продължи пет месеца", коментира зам.-командващият иранските ВМС адмирал Турей Хасани Мокадъм.

Аятолах Али Хаменей обясни миналата седмица, че Иран трябва да увеличи военната си способност и готовността си да отблъсне враговете си.

Иранският флот разшири обхвата си през последните години, като изпрати кораби в Индийския океан и Аденския залив, за да защити ирански кораби от сомалийски пирати, опериращи в района.

Началник щаба на иранските въоръжени сили заяви през 2016 г., че Иран може да се стреми да създаде в бъдеще военноморски бази в Йемен или Сирия, което ще повиши перспективата за отдалечени места, вероятно и по-ценно от военна гледна точка за Техеран, отколкото ядрената технология.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде