САЩ въвеждат санкции срещу така наречената мрежа от нефтени доставки до Сирия, включително руски, ирански компании и физически лица и искат да прекъснат доставките до пристанища, собственост на Сирия, съобщава РТ.

Шест души са санкционирани за доставки на петрол в Сирия, три институции също са санкционирани, съобщава министерството на финансите на САЩ. В допълнение към мерките, бреговата охрана на САЩ предупреждава за "значителни рискове от санкции" за петролните доставки до Сирия

Министерството на финансите коментира, че лицата и фирмите, засегнати от мерките, участват в "сложна и злонамерена схема" за укрепване на режима на сирийския лидер Башар Асад. Те допълват, че петролът се внася в Сирия от Иран в нарушение на американските санкции. След това сирийското правителство е прехвърлило пари в полза на ислямските групировки "Хамас" и "Хизбула" по посока на Иран.

Армията на Иран готова да брани петролните танкери срещу всякакви заплахи

Армията на Иран готова да брани петролните танкери срещу всякакви заплахи

Основната заплаха разбира се са САЩ

Министерството обяснява, че руски компании действат като посредници, като вземат пари от Иран, за да преместят петрола в Сирия. В един от случаите, разкрит в съобщението на Министерството на финансите, иранската централна банка прехвърля пари на иранска фармацевтична компания, надявайки се, че нейното хуманитарно име ще заблуди американските наблюдатели.

Тези пари впоследствие са свързани с руска банка, а след това с руска компания, която изпраща петрол от Иран в Сирия, като Министерството на финансите твърди, че руските кораби ще изключат своите системи за GPS проследяване, за да прикрият произхода на своя товар.

Щом паричните средства са задържани в Централната банка на Сирия, то тогава се изпраща до звена на "Хизбула" и "Хамас", действащи в Ливан и на палестинска територия. Операцията се определя като огромен заговор, разкрит от САЩ.

Поддържайки твърдата реторика на администрацията на Тръмп за Иран, министърът на финансите Зигал Манделкер предупреди, че "корабните компании, застрахователите, собствениците на кораби, мениджърите и операторите трябва да са наясно с тежките последици от извършването не действия свързани със санкции, включващи ирански петролни доставки".

Санкциите на САЩ срещу Иран се провалиха, доволен Рохани

Санкциите на САЩ срещу Иран се провалиха, доволен Рохани

Американските санкции са част от психологическата война