Махмуд Мусави, заместник-командир на редовната армия на Иран, обяви, че въоръжените сили са готови да защитят петролните танкери на страната срещу всякакви заплахи, съобщава иранската агенция ИСНА.

Острото предупреждение от страна на Махмуд Мусави идва само дни, след като САЩ наложиха втория си кръг от санкции срещу Техеран, насочени към енергийния и финансовия сектор на страната.

Санкциите на САЩ срещу Иран са абсолютно нелегитимни, скочи Лавров

Санкциите на САЩ срещу Иран са абсолютно нелегитимни, скочи Лавров

"Неприемливо е да се води диалог с езика на ултиматумите"

"Въоръжените сили на Иран... са подготвени днес, както в миналото, да защитят нашия флот от петролни танкери срещу всякакви заплахи, за да могат да продължат да използват морските водни пътища", отбеляза Мусави.

По-рано Иран заплаши, че ще реагира на санкциите на САЩ срещу неговия износ на петрол чрез затварянето на Ормузкия проток, стратегическия воден път, свързващ производителите на суров петрол в Близкия изток с важните световни пазари.

След налагането на втория пакет от американски санкции на 5 ноември, иранският президент Хасан Рохани се зарече да продължи продажбата на петрол въпреки "незаконните и несправедливи" ограничения.

Рохани: Иран гордо ще наруши санкциите на САЩ

Рохани: Иран гордо ще наруши санкциите на САЩ

Ние сме в положение на икономическа война

"Фактът е, че Ислямска република Иран може да продава петрола си и да продава суровия си петрол... дори ако тези страни (купувачи на ирански петрол) не са получили отстъпки (от САЩ). Ние ще нарушим тези санкции с чест, защото тези санкции са жестоки и противоречат на международното право", настоя иранският държавен глава.

Миналата седмица TankerTrackers.com, който проследява глобалните доставки на петрол, твърдеше, че всички ирански кораби са изключили транспондерите си, за да заобиколят международните системи за проследяване седмици преди влизането в сила на американските санкции.

САЩ наложиха нови едностранни ограничения върху енергийния, финансовия, корабоплавателния и корабостроителния сектор на Иран на 5 ноември, като от финансовото министерство на САЩ добавиха повече от 700 имена към черния си списък на иранските субекти.

САЩ обаче решиха да осигурят временно освобождаване от санкциите за осем страни, което ще им позволи да продължат да внасят ирански петрол, ако значително намалят покупките си. Сред тези страни са Индия, Южна Корея, Япония, Китай, Турция и Ирак.