Външният министър на Русия Сергей Лавров заклейми решението на САЩ да наложат санкции на Техеран и обяви, че американските санкции са "абсолютно нелегитимни" и дълбоко разочароващи, като подчерта, че е "неприемливо" да се води диалог с езика на ултиматумите, съобщава "Ройтерс".

Той добави, че Русия очаквала да има начини да преследва икономическо сътрудничество с Иран въпреки санкциите на САЩ.

Ердоган отсече: Турция няма да спазва санкциите на САЩ срещу Иран

Ердоган отсече: Турция няма да спазва санкциите на САЩ срещу Иран

Действията на САЩ дисбалансирали света

Вашингтон наложи тежки едностранни санкции срещу Ислямската република, след като през май американският президент Доналд Тръмп изтегли страната от ядреното споразумение с Иран, сключено през 2015 г. между него и световните сили.

"Що се отнася до американските мерки срещу Иран, те са абсолютно нелегитимни", коментира Лавров в Мадрид след среща с испанския си колега.

Иран може да продаде толкова петрол, колкото има нужда

Иран може да продаде толкова петрол, колкото има нужда

С пропаганда американците не виждат реалностите, коментира вицепрезидентът Джахангири

"Те се прилагат в крещящо нарушение на решенията на Съвета за сигурност на ООН, а начинът, по който тези мерки са обявени и изпълнени, предизвиква дълбоко разочарование. Изхождаме от идеята, че нормите не само на международното право, но и на международния диалог не са отменени", добави руският първи дипломат.

"Налагането на политика, основаваща се на ултиматуми и едностранни искания, едва ли е допустимо в наше време", подчерта Лавров.

В понеделник Вашингтон изпълни плановете си за подновяване на санкциите срещу Иран след оттеглянето на Тръмп от ядреното споразумение. Тежките санкции удрят петролния, банковия и корабоплавателния сектор на Иран, като заплашват да ударят и чужди компании и страни, правещи бизнес с Ислямската република.

Турция скастри САЩ: Опасно е Иран да бъде изолиран

Турция скастри САЩ: Опасно е Иран да бъде изолиран

Несправедливо е иранците да бъдат наказвани