Иран успява да продаде толкова петрол, колкото има нужда въпреки натиска на САЩ, коментира иранският вицепрезидент Ешак Джахангири, съобщава "Ройтерс".

Вчера САЩ възобновиха санкциите, насочени към петролния, банковия и транспортния сектор на Иран, и заплашиха с повече действия, за да се спрат това, което Вашингтон нарича политиката "извън закона", а Техеран определят действията като икономическа война и обещаха да се противопоставят.

Мерките са част от по-широкото усилие на Доналд Тръмп да ограничи ракетните и ядрените програми на Техеран и да намали влиянието на Ислямската република в Близкия изток, както и подкрепата им в Сирия, Йемен и Ливан.

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Но осем държави временно няма да бъдат засегнати

Целите на Тръмп са основните източници на приходи на Иран, петрол, както и към финансовия сектор, като на практика 50 банки и техни дъщерни дружества са без достъп до американската финансова система.

"Американците постоянно казват, че ще сведат продажбата на ирански петрол до нула, но трябва да кажа, че досега сме успели да продадем необходимите количества петрол", обяснява Джахангири.

"Американците, с помощта на пропаганда, не виждат реалностите", допълва той.

Рохани: Иран гордо ще наруши санкциите на САЩ

Рохани: Иран гордо ще наруши санкциите на САЩ

Ние сме в положение на икономическа война

Джахангири коментира, че е говорил с мениджъри на компании в списъка със санкциите на САЩ и че някои вече са формулирали планове за това как да се справят с мерките.

Той добавя, че длъжностните лица трябва да са отворени към иранската общественост във връзка с трудностите, които може да предстоят, съобщава ИРНА.

"Наш дълг е да запазим някои от грижите за себе си. Но няма да има проблем, който да е скрит от хората. Хората имат право да знаят", допълва иранският вицепрезидент.

Ердоган отсече: Турция няма да спазва санкциите на САЩ срещу Иран

Ердоган отсече: Турция няма да спазва санкциите на САЩ срещу Иран

Действията на САЩ дисбалансирали света