Турция няма да спазва санкциите на САЩ по отношение на Иран. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, определяйки действията на Вашингтон като насочени към дисбалансиране на света, съобщава "Ройтерс".

Коментарите на Ердоган пред журналисти в Анкара бяха направени ден след като Вашингтон отново наложи санкции, изоставяйки ядреното споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран във връзка с ядрената му програма, въпреки че временно разреши на големи потребители, включително Турция, да продължат да купуват суров петрол от Ислямската република.

Турция скастри САЩ: Опасно е Иран да бъде изолиран

Турция скастри САЩ: Опасно е Иран да бъде изолиран

Несправедливо е иранците да бъдат наказвани

Междувременно Ердоган подчерта, че съвместните патрули на сили на САЩ и сирийските кюрди край границата между Турция и Сирия са неприемливи и очаквал от президента на САЩ Доналд Тръмп да ги преустанови.

Ердоган, който ще се срещне с Тръмп през уикенда в Париж, посочи, че ще обсъди с него патрулите, извършвани от САЩ и съюзниците им от Сирийските демократични сили (СДС), които са доминирани от сирийските кюрди. Според турският държавен глава патрулите ще предизвикат "сериозни негативни развития" по турско-сирийската граница.

Патрулите започнаха в Северна Сирия през миналата седмица с цел да се предотвратят сблъсъците между Турция и сирийските кюрди, но Турция заплаши с нова офанзива в близост, за да смаже кюрдите.