САЩ определиха елитната Революционна гвардия на Иран за чуждестранна терористична организация. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, отбелязвайки първия път в историята, в който Вашингтон официално окачествява военните сили на друга държава за терористична групировка, съобщава "Ройтерс".

"Днес аз официално обявявам плана на моята администрация за определяне на Революционната гвардия на Иран, включително нейното силово подразделение "Кудс", за външна терористична организация по силата на чл. 219 от Закона за имиграцията и националността", се уточнява в изявление на кабинета на Тръмп.

Критиците предупредиха, че този ход може да изложи служители на армията и специалните служби на САЩ на подобни контрамерки от неприятелски правителства. САЩ вече включиха в черния списък десетки юридически и физически лица за връзки с Иранската революционна гвардия, но не и организацията като цяло.

Иран се закани да постави армията на САЩ до ДАЕШ и да я обяви за терористи

Иран се закани да постави армията на САЩ до ДАЕШ и да я обяви за терористи

Ако Революционната гвардия бъде поставена в списъка с терористични организации

"Тази безпрецедентна стъпка, ръководена от Държавния департамент, признава реалността, че Иран е не само държава спонсор на тероризма, но и че Иранската революционна гвардия активно участва, финансира и подкрепя тероризма като инструмент на държавното управление", продължава изявлението, като се допълва: "Революционната гвардия на Иран е основното средство на иранското правителство за насочване и провеждане на неговата глобална терористична кампания."

"Това ще бъде първият път, в който САЩ някога са определяли част от друго правителство за терористична организация. Това подчертава факта, че действията на Иран са коренно различни от действията на други правителства. Това действие значително ще разшири обхвата и мащаба на нашия максимален натиск върху иранския режим. Това прави кристално ясни рисковете от извършването на бизнес с или предоставяне на подкрепа за Иранската революционна гвардия. Ако правите бизнес с Иранската революционна гвардия, ще финансирате тероризма", предупреждава администрацията на Тръмп.

Безпрецедентното решение, което покачва неимоверно напрежението в Близкия изток, има за цел да засили натиска върху елитните сили на Ислямската република. Пентагонът и ЦРУ са резервирани, тъй като смятат, че планът ще увеличи рисковете пред американските войници, а в същото време мярката няма да засегне иранската икономика.

До момента САЩ се ограничаваха само до налагане на санкции на представители на гвардията.

Иран предупреди, че ще предприеме реципрочни действия срещу Вашингтон заради неговите действия срещу гвардията, която е най-мощната организация на страната в областта на сигурността. 

САЩ с безпрецедентен ход: Обявяват Революционната гвардия на Иран за терористична организация

САЩ с безпрецедентен ход: Обявяват Революционната гвардия на Иран за терористична организация

Пентагонът и ЦРУ са резервирани

Държавният секретар Майк Помпео, който е остър критик на Иран, оказваше натиск за промяна в политиката на САЩ като част от твърдата позиция на администрацията на Тръмп към Техеран. Помпео уточни по време на пресконференция, че решението на САЩ ще влезе в сила в рамките на една седмица.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху тутакси приветства решението на Тръмп, като в "Туитър" нарече американския президент "скъп приятел" и му благодари "за отговора на още една важна моя молба, което служи на интересите на нашите страни и на страните от региона". 

"Ще продължим да действаме заедно срещу иранските заплахи към Държавата Израел, САЩ и световния мир", добави Нетаняху. 

Съобщението идва скоро преди първата годишнина от решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, сключено през 2015 г., и да възобнови санкциите, които засегнаха тежко икономиката на Иран.

Ислямската революционна гвардия е създадена след Ислямската революция през 1979 г., за да защитава режима на аятоласите. Тя има контрол върху големи сектори на иранската икономика и има огромно влияние в политическата система на страната.

Гвардията отговаря за иранските балистични ракети и ядрени програми. Техеран предупреди, че разполага с ракети с обхват до 2000 км, които поставят Израел и американски военни бази в Близкия изток в техния обсег.