Върховният съвет за национална сигурност на Иран определи американските военни сили за терористична организация, както и САЩ като "терористично правителство". 

Тези действия са реципрочна мярка на решението на САЩ от по-рано днес да обявят Иранската революционна гвардия за терористична организация, съобщава "Ройтерс".

Техеран официално обяви "САЩ са терористично правителство и Централното командване на САЩ, известно като CENTCOM, както и всички негови филиали, са терористична групировка", се подчертава в изявление на Върховния съвет по национална сигурност на Ислямската република, който е оглавяван от иранския президент Хасан Рохани. 

В изявлението се обвинява CENTCOM за увреждането на националната сигурност на Иран, както и за съсипването на живота на "невинни ирански и неирански лица", за да подкрепя "агресивните политики" на САЩ в Западна Азия. 

Специално се споменава, че САЩ са "замесени" в убийството на хора в Йемен, където ръководената от Саудитска Арабия коалиция провежда "брутална военна кампания срещу шиитските бунтовници хуси".

Вашингтон отдавна предоставя разузнавателна и логистична подкрепа на саудитците, а също така им продава оръжия като част от оръжейни сделки за милиарди долари. 

САЩ и техните съюзници "винаги са защитавали екстремистки групировки и терористи в региона на Западна Азия", изтъкват още от иранския съвет, добавяйки, че Вашингтон трябва да поеме отговорност за "опасните последици от своите авантюри". 

Иранският съвет за национална сигурност заклейми действията на САЩ, наричайки ги "незаконни и опасни", представляващи "голяма заплаха за регионалния и международния мир и сигурност, както и грубо нарушават правилата на международното право". 

Държавната телевизия на Иран настоя, че решението на Вашингтон противоречи на международното право и е незаконно.

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Решението е безпрецедентно в историята

"Никоя друга страна няма законното право да определя като терористични въоръжените сили на друга държава... Влиянието на Иран в Близкия изток и неговият успех в борбата срещу "Ислямска държава" са причини за това определяне", подчерта държавната телевизия, без да цитира конкретно официално лице от властта в Иран.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано днес определи Иранската революционна гвардия за чуждестранна терористична организация, което е безпрецедентна стъпка, която изостря напрежението в Близкия изток.