САЩ, обвинявайки Иран в участие в смъртта на около 600 американски военни в Ирак, търси извинение за ескалация на отношенията с Техеран, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Бяхме изненадани да научим за изявлението на специалния пратеник на американския Държавен департамент за Иран Брайън Хук, че Иран бил причинил смъртта на шестстотин американски войници в Ирак", коментира Захарова.

"Не сме чували за въоръжени сблъсъци между американци и иранци в Ирак, така че нашите колеги във Вашингтон трябва да изяснят какво точно имат предвид под участие на Техеран", добави дипломатът.

"Ние разбираме, че те засилват антииранските настроения, но трябва да има поне някакви факти в тези изявления, необходимо е да се поеме отговорност за изречените думи", обяснява тя.

Захарова допълва, че се "създава впечатление, че в САЩ се опитват да измислят поредния предлог, за да оправдаят ескалация в отношенията с Иран, ако считат това за целесъобразно".

САЩ обмислят нови санкции срещу Иран

САЩ обмислят нови санкции срещу Иран

Вероятно ще бъдат наложени през май