Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф "напомни" на Франция, Германия и Великобритания, че Техеран има право да обогатява уран съгласно ядреното споразумение от 2015 г., след като високопоставен френски дипломат твърди точно обратното, съобщава "Франс прес".

"Няма забрана за обогатяване на уран от страна на Иран", написа Зариф в "Туитър".

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Решението е безпрецедентно в историята

Коментарите му бяха отправени към трите големи европейски сили, които подписаха историческото споразумение от 2015 г. с Техеран, съгласно което обогатяването на уран е ограничено, но не е забранено.

Коментарът на Зариф идва след думите на посланика на Франция във Вашингтон: "Не е правилно да се твърди, че при изтичането на ядреното споразумение, Иран ще бъде допуснат да обогатява уран."

Изказването на френския посланик беше направено в събота, но след това е било изтрито от профила му в "Туитър".

Иран определи военните на САЩ за терористична организация

Иран определи военните на САЩ за терористична организация

Реципрочна мярка на действията на САЩ

Съгласно ядреното споразумение от 2015 г. Иран може да обогатява уран до 3,67 процента, далеч под приблизително 90-процентното ниво, необходимо за ядрени оръжия.

"Би било полезно за европейските партньори действително да прочетат подписания от тях документ и който те обещаха да защитават", добави Зариф.

Европейските сили се зарекоха да подкрепят историческото ядрено споразумение, въпреки че САЩ се изтеглиха от него през миналата година и възобновиха тежките санкции срещу Иран.

Международната агенция за атомна енергия през февруари съобщи, че Техеран спазва условията на споразумението, въпреки изтеглянето на Вашингтон.