Не трябва да позволим на Иран да има атомна бомба. Страната е основен спонсор на тероризма. Режимът на аятоласите изнася несигурност в Близкия изток като поддържа и въоръжава терористични групировки като Хизбула, Хамас, талибаните, Ислямска държава.

Тръмп уведомил Макрон, че напускат ядрената сделка с Иран?
Обновена

Тръмп уведомил Макрон, че напускат ядрената сделка с Иран?

Официалното решение се очаква до няколко часа

Това заяви в нарочна пресконференция в Белия дом американският президент Доналд Тръмп.

Иран не се страхувал от военно нападение на САЩ

Иран не се страхувал от военно нападение на САЩ

Също така "нашата страна не се страхува от санкциите на САЩ

Той не пропусна да отбележи, че натискът над Иран ще се осъществява в координация с Франция, Германия и Великобритания.

Иран разполагал оръжия в Сирия, за да заплашва Израел

Иран разполагал оръжия в Сирия, за да заплашва Израел

"Иран практикува отявлена агресия срещу нас"

Доналд Тръмп не пропусна да отбележи, че САЩ ще въведат икономически санкции, които са насочени срещу възможностите на страната да развива ядрения си потенциал.

63% от американците: САЩ не трябва да денонсират ядреното споразумение с Иран

63% от американците: САЩ не трябва да денонсират ядреното споразумение с Иран

Тази вечер се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви решението си

Верен на своя стил Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще напуснат ядреното споразумение с Иран.

"След всичките тези консултации ми е ясно, че не можем да предотвратим иранска атомна бомба на фона на разлагащата се, гнила структура на настоящото споразумение", каза Тръмп.

Той описа този ход на САЩ спрямо Техеран като "оттегляне". Анализатори отбелязват, че това е технически неправилно, защото споразумението с Иран не е договор. По тази причина САЩ могат само да го спазват или да нарушават условията на споразумението с Иран.

Тръмп използва реторика, за да опише действията на Иран след постигането на ядреното споразумение. Той включително обяви, че режимът на аятоласите изгражда своята ядрена програма.

"Кървавите амбиции на Иран са се увеличили ", каза Тръмп.

"Мощните санкции ще влязат в пълна сила", каза Тръмп. "Ако режимът продължава с ядрените си аспирации, той ще има по-големи проблеми, отколкото някога е имал", не пропусна да заплаши американският президент.

Тръмп заяви, че има съобщение за иранските граждани.

"Хората на Америка стоят с вас" - обяви президентът на САЩ.

"Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран", каза Тръмп.

Президентът подчерта, че ядреното споразумение е "ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп посочи, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран.

Според Тръмп, страната му разполага с неопровержими доказателства, че Иран лъже и продължава разработките си с обогатен уран, а съвместния план за действие е бил поначало погрешен.

Миналата седмица Израел публикува дълго прикривани от Иран разузнавателни документи. Те категорично показват стремежа на иранския режим да разработи ядрени оръжия. Това беше ужасно, едностранно споразумение, което никога не трябваше да бъде сключвано. То не донесе спокойствие и мир, и никога няма да го стори.

Тръмп повтори и аргументите си, че Иран използва икономическия си растеж след споразумението, за да дестабилизира Близкия изток, както и че Техеран не спира тестовете на балистични ракети.