Рияд се ангажира да "стабилизира" петролния пазар след решението на САЩ да наложат санкции на всички държави, които купуват ирански петрол. Това обяви енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих, цитиран от АФП.

"Кралството потвърждава дългогодишната си политика, която има за цел стабилизиране на пазарите през цялото време", се казва в официално съобщение, разпространено от Saudi Press Agency.

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Няма гаранции, че американски санкции, не биха нанесли вреда на народа на Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши през май да не удължава изключението за някои държави, което им позволява да купуват ирански петрол без заплаха от американски санкции. Мерките ще влязат в сила от 2 май.

Междувременно американският лидер написа в "Туитър", че Саудитска Арабия и други държави от ОПЕК могат да компенсират блокирането на иранския петрол.

Индия се надява, че САЩ ще позволи на съюзници да купуват ирански петрол

Индия се надява, че САЩ ще позволи на съюзници да купуват ирански петрол

Те трябва да се грижат за своите съюзници и стратегически партньори

На Иран е даден много лош съвет от Джон Кери (бившият държавен секретар на САЩ - Бел.ред.) и хора, които му помогнаха да изведат САЩ към изключително лошото иранско ядрено споразумение. Голямо нарушение на Закона "Логан", написа още държавният глава на САЩ.

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че Вашингтон ще продължи максималния натиск над Иран, докато не постигне целите си. По думите му САЩ са готови да отвърнат на действията на Техеран, за да защитят американските интереси.

"Ако иранците атакуват, ние ще отговорим...Ако американците са нападнати, ние ще отговорим по сериозен начин", закани се той. Според него САЩ не подкрепят някаква определена група, а работят за интересите на иранския народ.

Помпео обясни, че САЩ са готови да предоговорят ядрената сделка с Техеран, ако Иран се превърне в "нормална държава" и изпълни исканията на Вашингтон, включително да се откаже от ядрената и ракетна програма.

САЩ затягат санкциите срещу Иран

САЩ затягат санкциите срещу Иран

Ново напрежение на петролния пазар

Ако тези условия не бъдат изпълнени, САЩ ще продължат с кампанията за оказване на максимален натиск, която вече "отслаби" възможностите на Иран да нанася вреди по света, подчерта държавният секретар.

Помпео каза още, че продължителността на санкциите на САЩ срещу Иран зависи само от лидерите на Ислямската република.

Представител на иранското петролно министерство коментира пред агенция "Тасним", че САЩ няма да могат да сведат износа на ирански петрол до нула с новото си решение.