Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ситуацията около Съвместния план за действие за иранската ядрена програма се е развива така, поради безотговорното поведение на САЩ, съобщава "РИА Новости". 

"Ние, както го разбирам, трябва да обсъдим неприемливата ситуация около съвместния план за действие за разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма, ситуация, която се разви поради безотговорното поведение на Съединените щати", коментира Лавров на среща с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Иранският външен министър обясни, че лично е внесъл в Москва писмо за изпълнението на Съвместния план за действие за иранската ядрена програма от Хасан Рохани. "Ние възприемаме Русия като близка страна, с която развиваме добри отношения. Ние подчертаваме Русия сред нашите партньори, така че аз лично донесох съобщението от президента на Иран Рохани в Москва, за да го предам на руския президент Путин", допълва Зариф.

Само Русия и Китай изпълняват задълженията си по ядрената сделка, подчерта Зариф. "Нашите приятели в лицето на Русия и Китай поддържаха много добри отношения с нас през годината след излизането на САЩ, макар че може би не на нивото, което очаквахме. Останалите участници в споразумението не изпълниха нито едно от задълженията си", коментира иранският външен министър.

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Техеран може да увеличи обогатяването на уран

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи решението като "външен натиск", съобщава ТАСС. Според него, ходът на Техеран е следствие от "лошо обмислените стъпки на Вашингтон" по отношение на Ислямската република.

"JCPOA е важен документ, който понастоящем няма алтернатива", обяснява говорителят и допълва, че Русия ще продължи да работи с партньори в Европейския съюз за "запазване на жизнеспособността на споразумението".

"Президентът Путин многократно е говорил за последствията от недобре преценените стъпки спрямо Иран, каквото означава и решението, взето от Вашингтон. Виждаме, че тези последици започват да се случват. Ситуацията е сериозна, със сигурност е провокирана от предишни решения на Вашингтон. Путин говори за това, че недомислените и своеволни решения, които водят до неразумен натиск върху Иран, просто предизвикват още нежелателни стъпки, с които сега се сблъскваме", обяснява Песков.

Нетаняху: Няма да позволим на Иран да получи ядрено оръжие

Нетаняху: Няма да позволим на Иран да получи ядрено оръжие

Франция и Китай искат запазване на сделката, ЕС оценява изявлението и реагира до дни

Песков коментира, че Путин многократно е говорил за придържането на Москва към адрената сделка, за важността и липсата на алтернатива на тази сделка.

Представителят на Кремъл уверява, че Москва ще продължи контактите си с партньорите в Съюза, включително и европейските, за да запази сделката. "Разбира се, руските дипломати ще продължат да обсъждат тази тема, включително с европейските партньори, за да работят за запазване на жизнеспособността на този документ", допълва той.

В отговор на въпрос за възможността за нови санкции срещу Иран във връзка с решението, взето от Техеран, Песков подчертава, че "все още е рано да се говори за това. Засега просто трябва да оцените ситуацията, да се разменят позиции по този въпрос. Сега се нуждаем от анализ на тази ситуация, контакти чрез дипломатически отдели".

Помпео е във Великобритания и поставя "специални отношения" след Брекзит

Помпео е във Великобритания и поставя "специални отношения" след Брекзит

Изпраща послание на Иран да мисли два пъти преди да атакува американски интереси