Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е във Великобритания, за да постави "специални отношения" след Брекзит, след като Иран заяви, че може да спре изпълнението на някои части от ядрената сделка, от която САЩ се оттеглиха преди година, съобщава "Ройтерс".

Помпео пристигна в Лондон след необявената визита в Ирак, където обясни, че САЩ са загрижени за сигурността на фона на нарастващата иранска активност.

Американските военни заявиха във вторник, че бомбардировачи Б-52 ще бъдат част от допълнителните сили, изпратени в Близкия изток, за да се противопостави на това, което администрацията на американския президент Тръмп твърди, че са "ясни индикации" за заплахите на Иран към американските сили там.

"Посланието, което изпращаме на иранците, надявам се, ни поставя в положение, в което можем да възпираме и иранците ще помислят два пъти преди да атакуват американски интереси", коментира Помпео, отбелязвайки, че американското разузнаване е "много точно" за "атаки, които са предстоящи."

Иран ще възобнови обогатяването на уран, ако световните сили не защитят интересите му срещу американските санкции, заяви президентът Хасан Рохани в отговор на оттеглянето на САЩ от ядрено споразумение преди година.

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Техеран може да увеличи обогатяването на уран

В Лондон Помпео е на среща с премиера Тереза ​​Мей, която е в тригодишна политическа криза за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Той ще се срещне и с външния министър Джереми Хънт.

Тъй като Великобритания се опитва да се измъкне от ЕС след 46 години членство, развод, който много дипломати определят, че вече е направил Великобритания по-слаба, Помпео е подготвил реч за така наречените "специални отношения" с Обединеното кралство.

Както Брекзит, така и понякога непредсказуемото президентство на Тръмп са обтегнали отношенията между световната сила и Обединеното кралствоосновен европейски съюзник на САЩ.

Тръмп трябва да посети Обединеното кралство през юни.

Тръмп се готви за държавно посещение в Англия през юни

Тръмп се готви за държавно посещение в Англия през юни

Последното му посещение е белязано от протести и недоволство в Обединеното кралство