Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна тази вечер в Ирак, след като часове по-рано отмени планираната за днес визита в Германия, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес" с позоваване на източници от иракското правителство.

Според правителствените източници в Багдад, мълчанието се налага поради съображения за сигурност, както и заради темите, които ще бъдат обсъдени - преди всичко въпросите, свързани с Иран.

По-рано от Държавния департамент обясниха отлагането на посещението в Германия със "спешни въпроси", които Помпео трябва да реши, и заявиха, че държавният секретар се надява да пристигне в Берлин в най-скоро време.

Помпео внезапно отмени посещението си в Германия

Помпео внезапно отмени посещението си в Германия

Говорителката му обяви като причина "належащи въпроси"

Визитата на Помпео се осъществява на фона на очакванията, че Иран може да намали ангажиментите си по ядрената сделка и опитите на САЩ да усилят натиска срещу Техеран.
Според информация на Пентагона, американските военни разполагат в района няколко бомбардировача B52, самолетоносачът "USS Abraham Lincoln" също е в готовност да реагира.

Преди заминаването си Помпео констатира ескалация в поведението на Иран и заяви, че това представлява атака срещу интересите на американската страна.

Според някои медийни публикации, днес Техеран може да обяви постепенно намаляване на ангажиментите си по ядрената сделка, постигната с международните посредници.

Иран заклейми "психологическата война" на САЩ

Иран заклейми "психологическата война" на САЩ

Във връзка с изпращането на ударна корабна група в Близкия изток