САЩ дислоцираха самолетоносач в Близкия изток, за да изпратят "ясно и недвусмислено послание" на Иран, съобщават Би Би Си и други медии.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че са предприели действията "в отговор на редица проблематични и ескалиращи сигнали и предупреждения".

Иран мобилизира всички ресурси за продажба на петрол на „сивия пазар”

Иран мобилизира всички ресурси за продажба на петрол на „сивия пазар”

Министърът не разкри подробности за "сивия пазар"

"Ройтерс" отбелязва, позовавайки се на американски източник, че разполагането на самолетоносача е на основата, че е възможна атака срещу въоръжените сили на САЩ.

Болтън предупреди, че те ще предприемат контраатака с "безпощадна сила".

Снимка 421733

Източник: архив ЕПА

В съобщение съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп отбелязва: "САЩ разполагат ударната група USS Abraham Lincoln (Ейбрахам Линкълн) и ударна група бомбардировачи в региона на Централното командване на САЩ, за да изпратят ясно и недвусмислено послание на иранския режим, че на всяка атака срещу интересите на САЩ или нашите съюзници ще бъде отговорено с безпощадна сила".

Рохани призова Иран да се обедини срещу САЩ във „войната на надеждата”

Рохани призова Иран да се обедини срещу САЩ във „войната на надеждата”

Нашата война днес е война на надеждата

"САЩ не търсят война с иранския режим. Но ние сме напълно подготвени да отговорим на всяка атака, дали чрез прокси сили, Революционната гвардия или редовните ирански сили", добави той.

Самолетоносачът беше в Европа за военни игри със съюзниците на САЩ, които се провеждат от края на април. Не за първи път USS Abraham Lincoln е изпращан в Персийския залив. Но този път е разположен на фона на напрежението между двете държави.