Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви за държавно посещение в Англия през юни, очаква се Бъкингамският дворец да обяви, че Тръмп ще посети Обединеното кралство, съобщава БиБиСи. 

На президента е обещано посещение на министър-председателя Тереза ​​Мей след избирането му през 2016 г., но не е определена дата. Даунинг стрийт не коментира въпроса пред БиБиСи.

Президентът Тръмп и първата дама Мелания посетиха Великобритания през юли 2018 г. за двудневно работно посещение. Тогава, президентът се срещна с Мей и с кралицата в замъка Уиндзор, преди да замине за Шотландия, където притежава голф игрище.

Последното пътуване на президента във Великобритания е белязано от демонстрации. В Лондон хиляди, протестиращи излязоха на улиците, за да изразят загрижеността си за посещението му. В Шотландия, хората показаха недоволството си както в Единбург, така и в Търнбъри.

Националният съвет на полицейските ръководители изчисли, че полицейската операция за посещението на президента Тръмп през 2018 г. струва близо 18 млн. паунда.

Хиляди демонстрират по улиците на Лондон: Тръмп да си ходи

Хиляди демонстрират по улиците на Лондон: Тръмп да си ходи

Повече от 64 000 хиляди обявиха, че ще участват в демонстрация

Според полицията, 10 000 служители от цялата страна са били необходими, за да покрият събитието. Държавно посещение е официално посещение на държавен глава обикновено е по покана на кралицата, която действа по препоръка на правителството.

Държавните посещения са големи събития, но те не са просто церемониални дела. Те имат политическа цел и се използват от правителството, за да продължат това, което той вижда като национални интереси на Великобритания.

След като мястото и датите бъдат потвърдени, правителството, посещаващото правителство и кралското домакинство ще се споразумеят за подробен график. Кралицата е официален домакин и посетителите обикновено остават в Бъкингамския дворец или замъка Уиндзор.

Обикновено има държавен банкет и може да се включи посещение и изказвания в Парламента. Председателят на Камарата на общините е един от трите "ключови фигури" в Уестминстър Хол и като такъв може да налага вето върху това, кой може да се обърне към Парламента.

Кралицата обикновено приема един или двама държавни глави на година. Тя е домакин на 109 държавни посещения, откакто е на трона от 1952 година.

Официалният сайт на кралицата и Кралското семейство има пълен списък на всички държавни посещения, включително подробности за церемониите.

Тръмп пи чай с кралица Елизабет II

Тръмп пи чай с кралица Елизабет II

92-годишният монарх беше принуден в един момент да ходи с американския лидер