Иран се оттегли от ключови ангажименти по международната ядрена сделка от 2015 г., година след като САЩ се изтеглиха от нея. Президентът Хасан Рoхани заяви, че ще поддържа запасите на обогатен уран в страната, вместо да ги продава в чужбина, съобщава БиБиСи.

САЩ планират нови санкции срещу Иран

САЩ планират нови санкции срещу Иран

Скоро очаквайте още санкции. Много скоро

Той също така заплаши да възобнови производството на обогатен уран за 60 дни. Споразумението имаше за цел да ограничи ядрените амбиции на Иран в замяна на санкционно облекчение, но напрежението между Иран и САЩ се увеличи, след като Вашингтон се отказа.

Иранската икономика оттогава е засегната от подновените санкции на САЩ. Съобщението дойде след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи непредвидено посещение в Ирак, а американски самолетоносач бе разположен в региона на Персийския залив.

САЩ дислоцираха самолетоносач и бомбардировачи срещу Иран в Близкия изток

САЩ дислоцираха самолетоносач и бомбардировачи срещу Иран в Близкия изток

САЩ не търсят война с иранския режим

Американските власти съобщават за заплахи за американските сили и техните съюзници от Иран, но са дали малко подробности за точния характер на заплахата.

Рoхани заяви, че е спрял две части от сделката, към която се придържа Иран - продажбата на излишък на обогатен уран и тежка вода.

След това той даде на останалите подписали споразумението - Франция, Германия, Русия, Китай и Обединеното кралство - 60 дни да изберат дали да спазят финансовите си задължения и ангажиментите по отношение на петрола по сделката или да последват и подкрепят санкциите на САЩ.

Иран отслабва ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015-а

Иран отслабва ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015-а

Историческото ядрено споразумение се запътва към коша

Ако тези ангажименти не бъдат изпълнени, Иран ще започне обогатяване на уран, който в момента е ограничен и ще започне да развива своя реактор за тежка вода в Арак въз основа на планове, направени преди сделката.

Но иранският президент заяви, че Иран не се отказва от сделката.

"Ние не искаме да напускаме споразумението. Всички хора по света трябва да знаят, че днес не е краят на JCPOA (сделката); това е нова стъпка в рамките на JCPOA", допълва той.

Той обаче коментира, че петте сили ще се изправят пред "много решителна реакция", ако ядреният случай на Иран бъде предаден на Съвета за сигурност на ООН.

Майк Помпео пристигна в Ирак

Майк Помпео пристигна в Ирак

За визитата съобщават правителствени източници от Багдад

Ядреното споразумение, договорено между Иран и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия - плюс Германия - беше захвърлено, когато президентът Тръмп обяви оттеглянето на САЩ преди година.

Оттогава стойността на иранската валута достигна до рекордно ниски стойности, годишната инфлация се е увеличила четирикратно, а чуждестранните инвестиции са оттеглени.

Въпреки това Иран потвърди ангажиментите си към сделката, според инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - органът, натоварен да наблюдава ядрената дейност на Иран.

Европейските поддръжници на сделката, които се противопоставят на възстановяването на санкциите, се опитват да намерят начини да я спасят. Това включва създаването на специална платежна система, която да помогне на международните компании, които искат да продължат да търгуват с Иран, да заобикалят санкциите.

Иран напомня на европейските сили, че може да обогатява уран

Иран напомня на европейските сили, че може да обогатява уран

"Няма забрана за обогатяване на уран от страна на Иран"

Но те също така предупредиха Иран, че трябва да продължи да спазва всички аспекти на сделката, особено елементите, свързани с ядрената дейност.

По силата на сделката, известна като Съвместен цялостен план за действие, Иран заяви, че ще третира всяко повторно въвеждане на санкции "като основание да преустанови изпълнението на своите ангажименти ... изцяло или частично".

Напрежението между САЩ и Иран може да бъде проследено до ислямската революция на Иран през 1979 г., която свали прозападния шах и установи анти-американски режим на негово място.

Президентът Тръмп е поел особено тежка позиция спрямо Иран, откакто той встъпи в длъжност през 2016 г.

Неговата администрация иска да преразгледа ядрената сделка и да разшири обхвата, така че да ограничи иранската програма за балистични ракети и "зловещи" дейности в Близкия изток.

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Решението на Америка е върхът на глупостта и невежеството, коментира Лариджани

Наскоро САЩ повишиха натиска върху Иран с две значителни стъпки през април: Прекрати освобождаването от санкции за пет от основните клиенти на Иран, които все още купуват петрол, включително Китай, Индия и Турция. САЩ определиха елитната Революционна гвардия на Иран за чуждестранна терористична организация.

А по-рано тази седмица съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ са разположили самолетоносач в Близкия изток, следвайки редица "обезпокоителни и ескалационни индикации и предупреждения" от страна на Иран.

В отговор на прекратяването на санкциите от страна на САЩ, Иран повтаря заплахи да блокира стратегическия Ормузки проток, критичен за световния износ на петрол. Това не е правено преди и експертите виждат този ход като малко вероятен, съобщава БиБиСи.

Иран предупреждава: Ядреното споразумение е пред колапс

Иран предупреждава: Ядреното споразумение е пред колапс

Заради поредните санкции, наложени от САЩ