Министърът на отбраната на Франция заяви, че иска да запази ядрената сделка жива, но предупреди Иран, че може да се сблъска с повече санкции, ако не спази своята част от сделката, съобщава "Ройтерс".

"Днес нищо не би било по-лошо от това Иран да изостави това споразумение. Бихме искали споразумението да продължи", коментира Флоренс Парли в интервю за БФМ.

В същото време, отговаряйки на въпрос за евентуални санкции от страна на Европа в случай на неспазване на задълженията по съвместния план за действие, Парли допълва, че такъв въпрос може да бъде повдигнат. "Днес няма никакви санкции от Европа, защото досега Иран е изпълнявал своите задължения. Ако тези ангажименти не бъдат спазени, естествено този въпрос ще бъде повдигнат", обяснява Парли.

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Техеран може да увеличи обогатяването на уран

Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят ултиматума на Иран относно Съвместния план за действие (DIPA) относно иранската ядрена програма на неформална среща на високо равнище в Сибиу (Румъния) на 9 май, коментира европейският дипломатически източник пред ТАСС.

"В момента оценяваме изявлението на Иран, след което ще последва нашата реакция. Този въпрос ще бъде обсъден на срещата на върха в Сибиу и в Съвета на ЕС (на ниво външни министри на 13 май) в Брюксел", допълва източникът.

В същото време Израел заяви, че няма да позволи на Иран да получи ядрено оръжие, коментира премиерът Бенямин Нетаняху. "Тази сутрин, докато пътувах, чух, че Иран възнамерява да продължи ядрената си програма. Няма да позволим на Иран да получи ядрено оръжие. Ще продължим да се борим с онези, които ще ни убият", обяснява Нетаняху в реч, отбелязвайки Деня на паметта на Израел, цитиран от "Ройтерс".

Помпео е във Великобритания и поставя "специални отношения" след Брекзит

Помпео е във Великобритания и поставя "специални отношения" след Брекзит

Изпраща послание на Иран да мисли два пъти преди да атакува американски интереси

Китай призовава за пълното прилагане на ядреното споразумение с Иран. Това съобщи на брифинг, говорителят на външното министерство Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Защитата и изпълнението на Съвместния цялостен план за действие е обща отговорност на всички страни. Призоваваме всички заинтересовани страни да направят всичко необходимо, за да се избегне ескалация на ситуацията", коментира дипломатът.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай отбеляза също, че "Иран напълно изпълнява задълженията си" в рамките на споразумението.

Иран отслабва ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015-а

Иран отслабва ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015-а

Историческото ядрено споразумение се запътва към коша