Разузнаването показва, че вероятно Иран премества балистични ракети с малък обсег на борда на лодки в Персийския залив, като това е една от критичните причини, поради които САЩ прехвърлят в района самолетоносач и бомбардировачи B-52, според американски служители запознати със ситуацията, съобщава СиЕнЕн.

Загрижеността за движението на ракетите е една от многобройните заплахи според разузнаването от различни източници, които карат САЩ да вярват, че Иран има способност и намерение да нанесе удари срещу американските цели.

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Иран отхвърли информацията за дислоцирането на самолетоносача като стара новина от психологическата война

Във вторник говорителят на американското централно командване капитан Бил Ърбан коментира, че е видял "индикации, че ирански и ирански прокси сили се подготвят за евентуално нападение срещу американските сили в региона".

Не е ясно дали Иран може да изстреля ракетите от лодки или ги транспортират, за да бъдат използвани от ирански сили на сушата.

Пентагонът обмисля да изпрати допълнителна огнева мощ в региона, включително системи за противоракетна отбрана.

САЩ планират нови санкции срещу Иран

САЩ планират нови санкции срещу Иран

Скоро очаквайте още санкции. Много скоро

САЩ могат да изпратят ПРО "Пейтриът", но не е взето окончателно решение за допълнително разполагане, но администрацията дава ясно да се разбере, че ако иранците се оттеглят, "Пейтриът" може да не са нужни.

В момента Пентагонът счита, че действията на Иран са риск за американските и коалиционните сили в Саудитска Арабия, Бахрейн и Катар.

Американските военни и разузнавателни служители наблюдават движението на иранските ракети денонощно, но не са видели изтегляне.

Лавров обвинява безотговорното отношение на САЩ за решението на Иран

Лавров обвинява безотговорното отношение на САЩ за решението на Иран

Русия ще работи с Европейския съюз за "запазване на жизнеспособността на споразумението"

Новата морска заплаха също предизвиква загриженост, че подкрепените от Иран сили в Йемен също могат да се превърнат в заплаха за транзит в Червено море.

САЩ не изключват възможността Иран да удари американските военни части в Ирак и Сирия, въпреки че определят Иран за постоянна заплаха от известно време.

Стратегията на САЩ е да изпращат съобщения чрез медии и в публичното пространство за самолетоносача и бомбардировачите с надеждата това да възпре Иран от всякакви действия.

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде