Иранската революционна гвардия е въвела на въоръжение балистична ракета "земя-земя" с обхват 1000 км, съобщава полуофициалната новинарска агенция "Фарс", като по този начин Техеран пренебрегна настояванията на Запада да прекрати ракетната си програма.

"Фарс" публикува снимки на подземен ракетен завод, наречен "подземен град", посочвайки, че ракетата "Дезфул" е версия на ракетата "Золфагар", която е с обхват от 700 км и носи 450-килограмова бойна глава.

Иран показа нова далекобойна крилата ракета за 40-ата годишнина от революцията

Иран показа нова далекобойна крилата ракета за 40-ата годишнина от революцията

Ракетата земя-земя, наречена "Ховейзех", е с 1300 км обхват

Иран твърди, че разполага с ракети с обхват до 2000 км, което поставя Израел и американски военни бази в региона в техния обсег.

Европейският съюз засили критиките си към програмата за балистични ракети на Иран, въпреки че Общността остава ангажирана с ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Резолюция на ООН от 2015 г. призова Иран да се въздържа в продължение на до 8 години от работа по балистични ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави. Някои държави твърдят, че езикът на резолюцията не я прави задължителна.

Американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение и отново наложи санкции срещу Иран. ЕС се опитва да спаси ядреното споразумение.