Президентът на САЩ Доналд Тръмп дава одобрението си на изпълняващия длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан да разположи допълнителни военни ресурси в региона на Персийския залив за възпиране на иранските заплахи, съобщава СиЕнЕн.

Новото разполагане включва ракети "Пейтриът", разузнавателни самолети и придружаващи ги необходими сили за по-нататъшно възпиране срещу това, което Пентагонът смята за нарастваща иранска заплаха срещу американските войски в региона, според официален представител от президентството и друг американски служител, добре запознат с предложението за разполагане.

Шанахан има правомощията да подписва заповеди за развръщане, но за голямо развръщане обикновено се съобщава на президента.

Пентагонът обмисля да изпрати 5000 войници в Близкия изток

Пентагонът обмисля да изпрати 5000 войници в Близкия изток

Дискусиите включват още ракети "Пейтриът", кораби и усилия за наблюдение на Иран

В четвъртък ръководителят на американската администрация заяви пред репортери в Белия дом, че не вижда необходимостта от укрепване на американските войски в Близкия изток. В същото време той изрази желание да увеличи броя на военните, ако възникне такава необходимост.

Администрацията на Тръмп също обмисля да използва предварително съществуващо правило, което ще й позволи да ускори продажбите на оръжие на Саудитска Арабия, регионалния враг на Техеран, като част от усилията си да се противопостави на Иран, според двама американски служители.

Двата хода сигнализират за засилен тласък срещу Техеран, който вероятно ще породи безпокойство в Капитолия, където законодателите поставиха под въпрос оценката на администрацията за заплахата от Иран и изразиха загриженост, че натрупването на военни сили може да доведе до инцидентна конфронтация.

Германия опитва да е медиатор в иранско-американските отношения

Германия опитва да е медиатор в иранско-американските отношения

Ситуацията в региона е изключително сериозна, съществува реален риск от ескалация