Американското министерство на отбраната обмисля искане на американски военни да изпратят около 5 000 допълнителни войници в Близкия изток на фона на нарастващото напрежение с Иран, коментира двама американски служители пред "Ройтерс".

Техеран и Вашингтон увеличават реториката си, след решението на американския президент Доналд Тръмп да се опита да намали износа на ирански петрол до нула и да увеличи военното присъствие на САЩ в Персийския залив в отговор на споменати от него ирански заплахи.

САЩ проведоха военни маневри в Арабско море

САЩ проведоха военни маневри в Арабско море

ВМС уточниха, че обучението е проведено с бойната група начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн"

Длъжностните лица, говорейки при условие за анонимност, заявиха, че искането е направено от Централното командване на САЩ, но допълват, че не е ясно дали Пентагонът ще одобри искането.

Пентагонът редовно получава и отказва искания за допълнителни ресурси от командването в целия свят. Един от служителите добави, че исканите войски ще бъдат с отбранителен характер.

Не е ясно дали някоя конкретна молба в крайна сметка ще бъде представена на Белия дом.

Това изглежда е последната молба за допълнителни ресурси в лицето на това, което американските официални лица обясняват като надеждни заплахи от страна на Иран срещу американските сили и американските интереси в Близкия изток.

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Вчера стана ясно, че Иран е увеличил четирикратно производството си на нискообогатен уран

Съединените щати не са показали публично никакви доказателства за това каква е специфичната информация за иранската заплаха. Пентагонът отказва да коментира.

"Като въпрос на дългогодишна политика, няма да обсъждаме или спекулираме за потенциални бъдещи планове и искания за сили", коментира командир Ребека Ребарич, говорител на Пентагона.

Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви във вторник, че докато заплахите от Иран в Близкия изток остават високи, мерките за възпиране, предприети от Пентагона, са "спрели" потенциала за атаки срещу американци.

Путин, Меркел и Макрон потвърждават ангажиментите с Иран

Путин, Меркел и Макрон потвърждават ангажиментите с Иран

Подкрепят споразумението от Минск за Украйна, членството на Русия в Съвета на Европа и уреждане на сирийския конфликт в съответствие с ООН

Американските военни ускориха разполагането на ударна група със самолетоносач в Близкия изток и изпратиха бомбардировачи и ракети "Пейтриът" в региона по-рано този месец в отговор на това, което Вашингтон казва, че са обезпокоителни индикации за възможна подготовка за нападение от Иран.

Източници на американското правителство съобщават, че смятат, че Иран насърчава бойците хути в Йемен или базираните в Ирак шиитски милиции да извършват нападения срещу танкери извън Обединените арабски емирства.

Тръмп предупреди, че Иран ще бъде посрещнат с "голяма сила", ако атакува американските интереси в Близкия изток.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви в сряда, че иранската младеж ще бъде свидетел на смъртта на Израел и американската цивилизация.

Половината американци очакват война с Иран до няколко години

Половината американци очакват война с Иран до няколко години

Техеран представлява заплаха за сигурността на САЩ

По информация на АП, става въпрос за 10 000 души, за повишаване защитата срещу потенциални ирански заплахи.

Длъжностни лица коментират, че все още не е взето окончателно решение и не е ясно дали Белият дом ще одобри изпращането на всички или само на някои от поисканите сили.

Те допълват, че този ход не е в отговор на каквато и да е нова заплаха от страна на Иран, а е насочена към укрепване на сигурността в региона.

Те утвърждават, че войските са само отбранителни сили, а дискусиите включват и допълнителни ракети "Пейтриът", повече кораби и увеличени усилия за наблюдение на Иран.

Война за мир

Война за мир

Излизащият в Саудитска Арабия вестник "Ал-Хаят" задава въпроса наистина ли се нуждаем от война, за да убедим моллите в Техеран да спрат дестабилизирането на страните от региона и да се откажат от експанзионистичните си амбиции?