Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация срещу САЩ, предаде "Ройтерс".

"Мисля, че Иран ще направи голяма грешка, ако направи нещо", каза Тръмп пред репортери, когато напусна Белия дом в понеделник вечер за събитие в Пенсилвания. "Но нямаме никакви признаци, че ще го направят."

Вчера стана ясно, че Иран е увеличил четирикратно производството си на нискообогатен уран на фона на напрежението със САЩ по отношение на ядреното споразумение с Техеран.

Стъпката следва дни на засилено напрежение, предизвикано от разгръщането на бомбардировачи и самолетоносач на САЩ в Персийския залив, срещу все още неуточнени заплахи от Иран.

Иран готов да се конфронтира с враговете си

Иран готов да се конфронтира с враговете си

САЩ и "враговете" на Иран били неспособни да победят Ислямската република

На 8 май иранският президент Хасан Рохани обяви официалното спиране от 15 май на изпълнението на част от задълженията по ядрената сделка в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от него и факта, че участниците по иранската ядрена програма не изпълняват задълженията си. Беше съобщено и че Техеран възобновява работата по обогатяването на уран и модернизация на реактора в Арак.

В продължение на 60 дни Техеран няма да изпълни условията по две точки на Директивата за финансовите помощи за развитие. Както обяснява президентът, "продажбата на обогатен уран и тежка вода в други страни в страната ще бъде спряна", както предвижда сделката. Уранът и тежката вода ще се съхраняват в Иран. Рохани също така отбеляза, че "Иран няма друга възможност, освен да намали ангажиментите си", като страната го прави "за да осигури правата си", а също и да постигне "балансирано прилагане на условията на сделката от всички страни".

Лондон предупреди Иран да не подценява решимостта на САЩ

Лондон предупреди Иран да не подценява решимостта на САЩ

Американските лидери "не търсят конфликт, не искат война с Иран, но ако американските интереси бъдат атакувани, те ще отвърнат"

На 8 май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон едностранно ще се оттегли от сделката и през ноември са възстановени санкциите срещу Иран, включително забрана за търговия с петрол.

Иран не отправи ултиматум, а зов за помощ

Иран не отправи ултиматум, а зов за помощ

Когато си в по-слаба позиция, ултиматумите не са работещ подход. А Техеран е точно в такава разклатена ситуация, понеже американските санкции не просто хапят, а направо късат "парчета месо" от петролния и банков сектор на страната