Иран е увеличил четирикратно производството си на нискообогатен уран на фона на напрежението съ САЩ по отношение на ядреното споразумение с Техеран, след като президентът Доналд Тръмп предупреди Иран, че ще се изправи пред своя "край", ако заплаши Америка отново, съобщават АП и "Ройтерс".

Докладите сочат, че производството е на уран, обогатено само с лимита от 3,67%, определен от ядрената сделка от 2015 г., което означава, че Иран скоро ще надхвърли ограниченията на запасите, установени от споразумението.

Иран може да обогати урана до ниво от 3,67%. В същото време, преди сключването на Съвместния план за действие (FIDA) за иранската ядрена програма, агенцията припомня, че Техеран обогатява уран до 20%, което е много по-малко от урана с висока степен на обогатяване или оръжия, който е 90%.

Стъпката следва дни на засилено напрежение, предизвикано от разгръщането на бомбардировачи и самолетоносач на САЩ в Персийския залив, срещу все още неуточнени заплахи от Иран.

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

В постинг в Twitter…

На 8 май иранският президент Хасан Рохани обяви официалното спиране от 15 май на изпълнението на част от задълженията по ядрената сделка в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от него и факта, че участниците по иранската ядрена програма не изпълняват задълженията си. Беше съобщено и че Техеран възобновява работата по обогатяването на уран и модернизация на реактора в Арак.

В продължение на 60 дни Техеран няма да изпълни условията по две точки на Директивата за финансовите помощи за развитие. Както обяснява президентът, "продажбата на обогатен уран и тежка вода в други страни в страната ще бъде спряна", както предвижда сделката. Уранът и тежката вода ще се съхраняват в Иран. Рохани също така отбеляза, че "Иран няма друга възможност, освен да намали ангажиментите си", като страната го прави "за да осигури правата си", а също и да постигне "балансирано прилагане на условията на сделката от всички страни".

На 8 май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон едностранно ще се оттегли от сделката и през ноември са възстановени санкциите срещу Иран, включително забрана за търговия с петрол

Иран готов да се конфронтира с враговете си

Иран готов да се конфронтира с враговете си

САЩ и "враговете" на Иран били неспособни да победят Ислямската република