Ден след като ракета беше изстреляна към Зелената зона в иракската столица Багдад, която падна близо до посолството на САЩ, иранският командир Али Хаджилу обяви, че САЩ и "враговете" на Иран били неспособни да победят страната.

Той настоя, че в момента САЩ не разполагат с военна мощ да ударят Иран, твърдение, което беше изразено през миналата седмица и от Иранската революционна гвардия.

Техеран към Тръмп: Геноцидните нападки на САЩ няма да убият Иран

Техеран към Тръмп: Геноцидните нападки на САЩ няма да убият Иран

Мохамед Зариф сравни Тръмп с Чингис Хан и Александър Велики

Той твърди, че северозападният регион на страната бил готов за всякакви нападения. Хаджилу определи близката военна история на Иран и неговата помощ в битката срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") като примери за неговата сила.

Той изтъкна, че САЩ водят "медийна война", за да заплашват Иран, да отслабват морала и да плашат иранците. Ала Иран бил по-силен от САЩ в региона, отбеляза той, допълвайки, че "нашата сфера на влияние достига Средиземноморието". Той също така каза, че Иран ще отговори на всяка агресия. Ако САЩ го атакуват, те ще понесат сериозни щети.

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

В постинг в Twitter…

Други ирански командири бяха цитирани от агенция "Тасним" да се хвалят с величието на въоръжените сили на страната. Всички те твърдят, че през последните години Иран е увеличил военните си способности. "Благодарение на усилията за модернизиране на въоръжените сили на страната, Иран постигна забележителен напредък", коментира един от командирите. Това включва съвременни ракети и безпилотни самолети.

Коментарите са насочени към успокояването на иранския народ, че американската реторика няма да се превърне в пълномащабна война, отбелязва израелското издание Jerusalem Post.

Това става, докато САЩ продължават да заплашват Иран и след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че иранският режим може да бъде разрушен.

Лидерите на Иран искат да се показват като смели, защото знаят, че в действителност технологиите им са много изостанали от тези на САЩ и всяка конфронтация се корени в поддържането обществеността на страната на Революционната гвардия и нейните сухопътни сили, коментира израелското издание.

Лондон предупреди Иран да не подценява решимостта на САЩ

Лондон предупреди Иран да не подценява решимостта на САЩ

Американските лидери "не търсят конфликт, не искат война с Иран, но ако американските интереси бъдат атакувани, те ще отвърнат"