Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф остро смъмри американския президент Доналд Тръмп, който обяви преди часове, че Иран ще види своя "официален край", ако предприеме военни действия срещу САЩ.

Сравнявайки Тръмп с войнствени владетели от миналото като Чингис Хан и Александър Велики, Зариф настоя, че иранците "бяха горди и смели в продължение на хилядолетия, докато всички агресори отидоха в небитието".

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

В постинг в Twitter…

"Икономическият тероризъм и геноцидните нападки няма да сложат край на Иран", написа иранският първи дипломат в "Туитър", като изтъкна, че Тръмп е бил подтикнат за атаките си срещу Иран от т. нар. "Б-отбор", под което очевидно има предвид съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

САЩ проведоха военни маневри в Арабско море

САЩ проведоха военни маневри в Арабско море

ВМС уточниха, че обучението е проведено с бойната група начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн"

През уикенда американски бойни кораби проведоха военни учения в Арабско море, включително учение въздух-въздух. Това стана след разполагането от страна на САЩ на водена от самолетоносач ударна корабна група, както и група бомбардировачи близо до Иран в отговор на потенциална заплаха от Техеран.

Отношенията между САЩ и Иран са обтегнати още от Ислямската революция през 1979 г., но изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., и въвеждането на тежки икономически санкции срещу Техеран допълнително изостриха напрежението.

Тръмп обсъжда с Швейцария отваряне на канал за комуникация с Иран

Тръмп обсъжда с Швейцария отваряне на канал за комуникация с Иран

Швейцарското посолство в Техеран представлява американските интереси

Тръмп обаче, чиято предизборна кампания беше съсредоточена върху обещанието САЩ да прекратят скъпоструващите си задгранични намеси в различни конфликти, се твърди, че подкрепя преки преговори с Техеран като най-добрия начин за подобряване на отношенията. От своя страна Зариф също заяви, че Иран не търси военна конфронтация с никого.