Високопоставен германски дипломат е в Техеран за срещи с ирански представители, за да се опита да запази ядреното споразумение с Иран и да охлади нарастващото напрежение в региона, съобщават "Ройтерс" и "Зюдойче цайтунг".

Политическият директор на германското външно министерство Йенс Плотнер е изпратен днес в Иран. Той ще се срещне със заместник-министъра на външните работи на Иран, Абас Арагчи, който бе и един от ключовите преговарящи в ядреното споразумение между Иран и световните сили - САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Китай и Русия.

Предвидени са срещи и с други официални лица по време на неговото посещение.

Великобритания, Франция и Германия, които подписаха споразумението са решени да покажат, че могат да компенсират изтеглянето на САЩ от сделката миналата година, да защитят търговията и все още да разубедят Техеран да се откаже от споразумението, предназначено да предотврати разработването на ядрена бомба.

Путин, Меркел и Макрон потвърждават ангажиментите с Иран

Путин, Меркел и Макрон потвърждават ангажиментите с Иран

Подкрепят споразумението от Минск за Украйна, членството на Русия в Съвета на Европа и уреждане на сирийския конфликт в съответствие с ООН

"В центъра на посещението на политическия директор е запазването на виенското ядрено споразумение (JCPOA)", заяви германският дипломатически източник.

"След съобщението на Иран за частично преустановяване на ангажиментите си по JCPOA, има възможност за дипломация, за да се убеди Иран да продължи да спазва напълно изискванията на JCPOA." 

Плотнер познава Арагчи от преговорите за сключване на JCPOA (Съвместен цялостен план за действие).

Но решението на Иран по-рано този месец да се откаже от някои ангажименти в отговор на хода на САЩ да осакати икономиката на страната заплашва да обезсмисли сделката, съгласно която Техеран се съгласи да ограничи програмата си за обогатяване на уран в замяна на премахване на повечето международни санкции.

Пентагонът обмисля да изпрати 5000 войници в Близкия изток

Пентагонът обмисля да изпрати 5000 войници в Близкия изток

Дискусиите включват още ракети "Пейтриът", кораби и усилия за наблюдение на Иран

Напрегнатата политическа атмосфера предизвика нови страхове за потенциална война или директен конфликт между Иран и САЩ.

Появяват се сравнения с американското нахлуване в Ирак и предвоенно натрупване на сили. Заплахата от военен конфликти се изостриха, след като президентът Тръмп заяви в понеделник, че Иран ще бъде посрещнат с "голяма сила", ако провокира САЩ.

"Ситуацията в Персийския залив и региона и ситуацията около виенското ядрено споразумение са изключително сериозни. Съществува реален риск от ескалация ... В тази ситуация диалогът е много важен", допълва германският дипломатически източник.

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Вчера стана ясно, че Иран е увеличил четирикратно производството си на нискообогатен уран