Франция, Германия и Великобритания създадоха механизъм за търговия с Иран без използването на долари, за да се заобиколят и предотвратят санкциите на САЩ срещу Ислямската република, въпреки че дипломати признават, че е малко вероятно да освободят от санкциите големите сделки, от които Техеран твърди, че се нуждае, за да запази в сила ядреното споразумение от 2015 година, съобщава "Ройтерс".

Големите европейски съюзници на Вашингтон се противопоставиха на решението от миналата година на президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от ядреното споразумение, съгласно което международните санкции срещу Иран бяха отменени в замяна на приемането на ограничения от страна на Техеран за неговата ядрена програма.

Париж, Лондон и Берлин с механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран

Париж, Лондон и Берлин с механизъм за заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран

Трите държави подготвят канал за парични преводи

Иран заплаши да се оттегли от споразумението, освен ако европейските сили не му дадат възможност да получи икономически ползи. Европейците обещаха да помогнат на компаниите да правят бизнес с Иран, стига да спазват споразумението.

Вашингтон твърди, че въпреки че Иран е изпълнил условията, споразумението е твърде щедро, не успява да ограничи програмата за балистични ракети на Техеран или да ограничи неговата намеса в Близкия изток.

Новите санкции на САЩ до голяма степен успяха да убедят европейските компании да се откажат от плановете си да инвестират в Иран.

Европейският търговски механизъм беше замислен като начин да се помогне на иранския износ на петрол и газ срещу покупката на стоки от ЕС. Тези амбиции обаче бяха смекчени, като европейските дипломати изтъкват, че, реалистично, механизмът ще се използва само за по-малка търговия, например хуманитарни продукти или храна.

"Това няма да промени драстично нещата, но това е важно политическо послание към Иран, за да покаже, че сме решени да спасим ядреното споразумение с Техеран, а също така към САЩ, за да покаже, че защитаваме интересите си, въпреки техните екстериториални санкции", коментира един европейски дипломат.

ЕС прекара месеци в подготовката на въпросния механизъм и ще са необходими още няколко месеца, за да започне да функционира.

Инструментът в подкрепа на търговията, или INSTEX, е регистриран във Франция и ще бъде оглавяван от германския банкер Пер Фишер, който е бивш директор на Commerzbank. Трите европейски сили са акционери в INSTEX и се надяват, че други държави ще се присъединят по-късно, въпреки че високопоставен германски представител е заявил, че това не е неизбежно.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи заяви, че механизмът е добра първа стъпка.

Европейските сили сега трябва да създадат бюджет за INSTEX и да определят неговите правила. Иран трябва също така са създаде огледална компания.

"Изглежда, че Иран трябва да създаде същия механизъм в Иран, за да организира сделки с риали за ирански компании", уточни Аракчи.

Посолството на САЩ в Германия заяви, че не очаква INSTEX да притъпи техните усилия да увеличават икономическия натиск върху Техеран.