Талибаните изразяват готовност да влязат в преки преговори с Кабул едва след подписване на мирно споразумение със САЩ и Русия, предаде "Спутник".

"Както заявиха представители на талибаните, след като споразумението бъде подписано, те ще са готови да започнат директни приобщаващи вътрешно-афганистански преговори с други политически сили, включително с правителството на Афганистан", заяви Замир Кабулов.

Според дипломата "възможността за въвеждане на временно примирие между талибаните и правителството на Ислямска република Афганистан за периода на преговорите наистина се обсъжда".

Не е ясно обаче в каква форма ще бъде постигнато съответното споразумение, добави той.

"Ясно е само, че временно или постоянно прекратяване на огъня или намаляване на насилието е предмет на преговори между самите афганистанци, които са отделни от разговорите със САЩ", каза Кабулов.

Освен това той уточни, че САЩ и талибаните изглежда нямат планове за създаване на специален механизъм за наблюдение на взаимното им спазване на бъдещото мирно споразумение.

"Русия все още не е получила официална покана за церемонията по подписването. Съдейки по последните контакти с преговарящите страни, се планира, че ние, заедно с други страни, ще действаме като свидетели на подписването, и тази функция не предполага създаването на специален механизъм за наблюдение на спазването на споразумението", поясни Замир Кабулов.

Според дипломата, Русия се нуждае "поне да се запознае предварително с текста на споразумението", за да излезе като свидетел на подписването.

"Досега преговарящите страни не са ни го предоставили", добави той.

На 3 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео се присъедини към петимата министри на външните работи от Централна Азия в узбекската столица Ташкент с апел да подкрепи преговорите, насочени към прекратяване на войната в Афганистан.

Съединените щати провеждат отделни разговори с правителството на Афганистан и талибаните, насочени към прекратяване на 18-годишния конфликт на нацията.

От 2018 г. Вашингтон и талибаните се опитват да договорят мирно споразумение, което да гарантира изтеглянето на чужди войски в замяна на гаранцията на движението, че страната няма да стане сигурно убежище за терористите.

Афганистанското правителство се бори за ограничаване на движението на талибаните почти две десетилетия. Страната, засегната от конфликтите, продължава да служи като място за размножаване на различни бунтовнически и войнствени групи, свързани с Ал Кайда и терористичните организации на Даеш.