Американското правителство заяви в неделя, че "всички опции остават на масата" за останалите 2500 военнослужещи в Афганистан, предаде "Ройтерс". Вероятно планираното изтегляне ще се случи след 1 май. Коментарите на Държавния департамент дойдоха, след като се появиха съобщения, че американският държавен секретар Антъни Блинкън е направил нов спешен натиск за ръководени от ООН мирни усилия, които включват предупреждение, че американските военни обмислят да излязат от Афганистан до 1 май.

През февруари стана ясно, че президентът Джо Байдън е изправен пред "сериозна дилема" за Афганистан, тъй като крайният срок за изтегляне на войниците наближава, а в същото време талибаните не показват, че са готови да прекратят кръвопролитията. За това предупреди висш представител на Държавния департамент на САЩ пред АФП.

Новият американски лидер нареди да направят преглед на сключеното споразумение между Вашингтон и талибаните през 2020 г., което предвижда изтегляне на всички чуждестранни сили до 1 май в замяна, че талибаните ще гарантират сигурността и ще се ангажират да преговарят за мир с афганистанското правителство. Преговорите прогресират болезнено бавно, но почти няма ден без бомбена експлозия, атака по правителствени сили или убийства някъде из страната.

Талибаните поеха отговорност за атентат в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за атентат в Афганистан

По техни данни загиналите и ранените са много повече от официално обявените

В писмо до афганистанския президент Ашраф Гани, публикувано от TOLOnews, афганистански вестник и потвърдено от New York Times, Блинкън заявява, че САЩ все още обмислят пълното изтегляне на силите до 1 май, но разглеждат и други възможности. Говорител на Държавния департамент отказа да потвърди достоверността на писмото, но заяви в неделя, че Съединените щати не са взели никакви решения относно позицията на нашата сила в Афганистан след 1 май. Според писмото Съединените щати полагат дипломатически усилия на високо ниво, "за да придвижат нещата по-фундаментално и бързо към уреждане и постоянно и всеобхватно прекратяване на огъня."

В писмото се казва още, че САЩ ще поискат от ООН да свика външни министри и пратеници от Русия, Китай, Пакистан, Иран, Индия и Съединените щати за обсъждане на единен подход за подкрепа на мира в Афганистан. В него се добавя, че САЩ ще помолят Турция да бъде домакин на среща на високо равнище на "двете страни през следващите седмици за финализиране на мирното споразумение". В писмото се казва, че предложението за намаляване на насилието за 90 дни е предназначено да предотврати пролетната офанзива от страна на талибаните.

Но ако американските войници бъдат изтегли по план, афганистанското правителство ще бъде отслабено. Пентагонът намали американското военно присъствие до 2500 военнослужещи.  Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова Байдън да не бърза с изтеглянето и поиска да окаже по-голям натиск върху талибаните да направят отстъпки на мирните преговори в Доха, Катар.

Изтегляйте се от Афганистан, призоваха талибаните на 1 г. от сключването на сделката

Изтегляйте се от Афганистан, призоваха талибаните на 1 г. от сключването на сделката

Екстремистите излязоха със съобщение по повод една година

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова през февруари талибаните да намалят насилието в Афганистан и подчерта, че изтеглянето на чуждестранния контингент от страната ще се основава на ситуацията на място. "Общата ни цел е ясна: Афганистан не трябва никога отново да служи като убежище за терористи за извършване на нападения по нашите земи. Нито един съюзник не иска да остава в Афганистан повече от необходимото. Но ние няма да напуснем преди да настъпи правилният момент", каза той.