Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова талибаните да намалят насилието в Афганистан и подчерта, че изтеглянето на чуждестранния контингент от страната ще се основава на ситуацията на място, информират "Ройтерс" и АФП.

"Общата ни цел е ясна: Афганистан не трябва никога отново да служи като убежище за терористи за извършване на нападения по нашите земи. Нито един съюзник не иска да остава в Афганистан повече от необходимото. Но ние няма да напуснем преди да настъпи правилният момент", каза той.

Байдън изправен пред сериозна дилема за изтеглянето от Афганистан

Байдън изправен пред сериозна дилема за изтеглянето от Афганистан

Преговорите прогресират болезнено бавно

Военните министри на 30-те държави членки на НАТО ще проведат разговори в сряда и четвъртък. Това е първата среща на високо равнище, откакто президентът Джо Байдън пое властта и обеща да работи в тясно сътрудничество със съюзниците си след четири обтегнати години при Доналд Тръмп.

Основната тема на виртуалната конференция ще бъде съдбата на 9600 натовски войници в Афганистан, след като Тръмп сключи споразумение с талибаните за изтегляне на американските сили.

САЩ май няма да се изтеглят от Афганистан

САЩ май няма да се изтеглят от Афганистан

Промяна в политиката на Белия дом

Байдън е изправен пред дилемата - дали да се изтегли до срока месец май, или да остане и да провокира нападения на талибаните по американски войници.

Военните министри не се очаква да обявят конкретно решение за силите в Афганистан.

Талибаните предупредиха НАТО да не търси "продължение на окупацията и война".

На 17 февруари НАТО обсъжда мисията си в Афганистан

На 17 февруари НАТО обсъжда мисията си в Афганистан

От САЩ дадоха сигнал за промяна на политиката

"Талибаните трябва да намалят насилието, да преговарят в знак на добра воля и да изпълнят ангажиментите си за прекратяване сътрудничеството с терористични организации", призова Столтенберг.