Въпросът за изтеглянето или по-нататъшното присъствие на силите на НАТО в Афганистан ще бъде разгледан на министерската среща на страните - членки на Aлианса. Форумът ще се проведе на 17-18 февруари. Това съобщи в неделя катарската телевизия "Ал Джазира". Медията се позовава на източник от НАТО.

Той добави, че "мисията на Алианса в Афганистан не се е променила: НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските правителствени сили в тяхната война срещу тероризма".

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Решение на новата администрация в Белия дом

По-рано в неделя "Ройтерс" съобщи, че чуждестранният военен контингент планира да остане в Афганистан след края на април - крайният срок, предвиден в мирното споразумение за 2020 г. между САЩ и представители на радикалното движение "Талибани". Пълното оттегляне на съюзниците до края на април няма да стане, тъй като условията на мирното споразумение не бяха изпълнени, отбелязва "Ройтерс".

Талибаните и Афганистан постигнаха споразумение за преговори

Талибаните и Афганистан постигнаха споразумение за преговори

Условията, които се състоят от 21 члена, са одобрени от двете страни

На 29 февруари 2020 г. предишната американска президентска администрация на Доналд Тръмп и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха. Съгласно споразуменията САЩ, техните съюзници и коалицията се ангажират да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.

От своя страна талибаните гарантират, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.