Пентагонът допуска преразглеждане на решението за изтегляне на американските войски от Афганистан заради нарушените от талибаните мирните споразумения, съобщи АП.

Изказвайки се в четвъртък на брифинг за пресата, помощник-шефът на Пентагона по обществените въпроси Джон Кърби потвърди, че в момента в Афганистан има около 2500 американски войници.

Зариф: Тръмп си направи реклама с преговорите с Афганистан

Зариф: Тръмп си направи реклама с преговорите с Афганистан

Афганистанците трябва сами да решават бъдещето си

"Понастоящем не са взети решения как ще изглежда това присъствие на силите в бъдеще. И бих казал следното на лидерите на талибаните: вие усложнявате окончателното решение за присъствието на САЩ в Афганистан поради нежеланието си да поемате ангажименти за разумни, устойчиви и надеждни преговори", коментират в Пентагона.

"Талибаните не са изпълнили задълженията си към Съединените щати", допълва Кърби.

Във връзка с това му беше напомнено, че в съответствие със споразуменията с талибаните САЩ трябва да изтеглят всички свои войски от Афганистан до май. "Не искам да предвиждам определени резултати.

Афганистан и талибаните с първо споразумение от началото на войната

Афганистан и талибаните с първо споразумение от началото на войната

Това е първото писмено споразумение в продължаващата вече 19 г. война

"Мога да кажа, че целта все още е налице, знаем за крайния срок през месец май. Въпреки това, ние ще вземаме решения по трезв и рационален начин, водени от това, което отговаря на всички наши интереси, както и на нашите партньори в Афганистан и партньори и съюзници от НАТО", отговори Кърби.

Според него Вашингтон, заедно с чуждестранни партньори, в момента търси "най-добрите решения за бъдещето при наличието на сили" на коалицията в Афганистан.

"Ще разгледаме всичко в голям мащаб", каза Кърби.

Джо Байдън преразглежда споразумението с талибаните

Джо Байдън преразглежда споразумението с талибаните

Белият дом сменя политиката