Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред "сериозна дилема" за Афганистан, тъй като крайният срок за изтегляне на войниците наближава, а в същото време талибаните не показват, че са готови да прекратят кръвопролитията. Това предупреди висш представител на Държавния департамент на САЩ пред АФП.

САЩ май няма да се изтеглят от Афганистан

САЩ май няма да се изтеглят от Афганистан

Промяна в политиката на Белия дом

Новият американски лидер нареди да направят преглед на сключеното споразумение между Вашингтон и талибаните през 2020 г., което предвижда изтегляне на всички чуждестранни сили до 1 май в замяна, че талибаните ще гарантират сигурността и ще се ангажират да преговарят за мир с афганистанското правителство.

Преговорите прогресират болезнено бавно, но почти няма ден без бомбена експлозия, атака по правителствени сили или убийства някъде из страната.

"Нивото на насилие остава много, много високо, което е шокиращо и много разочароващо", каза източникът. Той подчерта, че несъмнено вреди на атмосферата за някакъв вид уреждане на конфликта в Афганистан.

Талибаните редовно отричат за извършваните нападения и много твърдят, че са дело на "Ислямска държава", но Вашингтон няма съмнение кой е виновен.

На 17 февруари НАТО обсъжда мисията си в Афганистан

На 17 февруари НАТО обсъжда мисията си в Афганистан

От САЩ дадоха сигнал за промяна на политиката

Според нас талибаните са отговорни за повечето убийства, отбеляза представителят и добави, че те създават "екосистема на насилие". По думите му талибаните се опитват да деморализират гражданите, да накарат хората да се съмняват в правителството и да добавят аура на неизбежна победа на талибаните.

Новата администрация на Байдън, според източник, сега е изправена пред сериозна дилема.

Ако Вашингтон реши да остави войниците след крайния срок, американските сили са застрашени от нападения след година, в която няма нито един загинал американски войник.

Талибаните поеха отговорност за атентат в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за атентат в Афганистан

По техни данни загиналите и ранените са много повече от официално обявените

Но ако американските войници бъдат изтегли по план, афганистанското правителство ще бъде отслабено.

Пентагонът намали американското военно присъствие до 2500 военнослужещи. По-късно този месец военните министри на държавите членки на НАТО ще обсъдят съдбата на 10 000 военнослужещи в Афганистан.

14 убити при самоубийствен атентат с кола бомба в Афганистан

14 убити при самоубийствен атентат с кола бомба в Афганистан

Атакувана е военна база

Всеки риск за живота на американски и коалиционни сили ще бъде много, много високо в нашите приоритети, заяви източникът.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова Байдън да не бърза с изтеглянето и поиска да окаже по-голям натиск върху талибаните да направят отстъпки на мирните преговори в Доха, Катар.

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Решение на новата администрация в Белия дом