Новата администрация на САЩ преразглежда споразумението, сключено миналата година с радикалното движение "Талибани" и все още не е взело решение за изтеглянето на войските от Афганистан. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви това в сряда на редовен брифинг за пресата, цитиран от АП.

"Президентът Джо Байдън се ангажира с отговорен край на така наречените безкрайни войни, които продължават близо две десетилетия. Администрацията на Байдън се ангажира да подкрепя продължаващия мирен процес между Афганистан и талибаните, насочен към постигане на справедлив и трайно политическо уреждане. както и всеобхватно прекратяване на огъня ", подчерта дипломатът." Правим това, защото вярваме, че това е най-добрият начин за постигане на целите ни. Стремим се да подкрепим дипломатическия процес, който е в разгара си. "

Талибаните поеха отговорност за атентат в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за атентат в Афганистан

По техни данни загиналите и ранените са много повече от официално обявените

"По отношение на споразумението с талибаните, ние правим преглед на това, което предишната администрация е договаряла, включително това споразумение. Прегледът ще включва оценка дали талибаните изпълняват ангажиментите си за прекъсване на връзките с терористични групи, дали насилието и дали се водят конструктивни преговори с афганистанското правителство.

Към момента не са взети решения по отношение на разположените ни сили ", добави служителят на външното министерство. Той подчерта, че Вашингтон "се ангажира да гарантира, че Афганистан никога повече няма да стане база за терористични атаки срещу партньори или интереси" на САЩ.

Джо Байдън преразглежда споразумението с талибаните

Джо Байдън преразглежда споразумението с талибаните

Белият дом сменя политиката

В същото време Прайс не посочи момента на приключване на прегледа на споразумението с талибаните. "Нашият преглед включва оценка не само на ангажиментите, поети от групата, но и на това, което са поели и какво все още трябва да направят. Редовно обсъждахме с талибаните изпълнението на ангажиментите за борба с тероризма и ще продължи да го прави. да прави в рамките на дипломатическия процес ", завърши дипломатът.