Талибаните поеха отговорност за атентата в източната провинция Нангархар в Афганистан, при който в събота по официални данни бяха убити най-малко 14 войници, а други четирима бяха ранени, предаде ДПА. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид твърди, че общо 50 войници са сред загиналите и ранените.

Вчера след атентата не бе поета веднага отговорност. По предварителна информация атентатор самоубиец е насочил автомобил към военна база в района и се е взривил. Талибаните и групировката "Ислямска държава" действат активно в провинцията и организират подобни атаки срещу силите за сигурност.

14 убити при самоубийствен атентат с кола бомба в Афганистан

14 убити при самоубийствен атентат с кола бомба в Афганистан

Атакувана е военна база

Съобщава се и за други сблъсъци с жертви и ранени в страната.

В централната провинция Вардак при сблъсък между полицията и местен командир в централна провинция Вардак са загинали седем членове на милицията, съобщи афганистанското вътрешно министерство в петък вечерта. В схватката няколко полицаи са били ранени. Полицията арестува 68 членове на милицията, които прекъсват полицейската дейност в област Бехсуд в провинцията, съобщи министерството. Местен депутат заяви, че полицията е открила огън по мирна демонстрация, като е убила поне 11 и ранила още 20.

В южната провинция Кандахар, при атентат край пътя са загинали трима цивилни в район Панджвае в провинцията, съобщи полицията.

Афганистан и талибаните с първо споразумение от началото на войната

Афганистан и талибаните с първо споразумение от началото на войната

Това е първото писмено споразумение в продължаващата вече 19 г. война