Двама украински войници са били убити при сблъсъци с проруски сепаратисти в разкъсаната от войната източна част на Украйна, съобщиха украинските военни, като Киев отново обвини Москва в струпването на десетки хиляди войници на границата му, информира "Франс прес".

През последните седмици в Източна Украйна редовно избухват сблъсъци, подкопавайки примирието, постигнато с посредничество миналата година, което породи надежди за прекратяване на конфликта, избухнал през 2014 г., след като Русия анексира Крим.

"Окончателна загуба на Донбас": В Русия обявиха грубата грешка на Зеленски

"Окончателна загуба на Донбас": В Русия обявиха грубата грешка на Зеленски

Включване на руския сенатор Алексей Пушков

Украинската армия уточни, че един военнослужещ е бил убит в събота, когато сепаратистки бойци са открили огън с леко оръжие, докато друг войник "е получил огнестрелна рана, несъвместима с живота" днес.

Новите сблъсъци идват, след като Русия струпа хиляди свои войници на границата си с Украйна, а миналата седмица Белият дом заяви, че броят на руските войски на границата е по-голям от който и да е момент от 2014 г. насам.

Говорителят на украинския президент Володимир Зеленски уточни днес, че в момента Русия има 41 000 военнослужещи на източната граница на Украйна и 42 000 войници на полуостров Крим.

Зеленски е в Донбас, посещава позииците на украинските военни

Зеленски е в Донбас, посещава позииците на украинските военни

Ще посети украински позиции близо до линията на контакт

Говорителят Юлия Мендел каза също, че Зеленски е изпратил запитване до Кремъл в края на март с искане за преговори с руския президент Владимир Путин относно ескалиращия конфликт, но все още не е получил отговор.

"Надяваме се, че президентът Владимир Путин не отказва диалог", отбеляза Мендел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отрече Москва да е получила искане за разговори.

"Не съм запознат с подобни запитвания през последните дни", каза той пред репортери.

Лавров призова Берлин и Париж "спешно да се опомнят" за Киев и Донбас

Лавров призова Берлин и Париж "спешно да се опомнят" за Киев и Донбас

А с Китай няма да правят военен съюз, просто отношенията са на най-доброто ниво в историята

Кремъл, който не отрича преместванията на войските, увери, че не върви към война с Украйна, но също така, че "няма да остане безразличен" към съдбата на рускоговорящите на изток.

В конфликта, отнел повече от 13 000 живота, бяха убити 28 украински войници от началото на годината, в сравнение с 50 през цялата 2020 г.

Киев и западните му съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжие в подкрепа на сепаратистите, твърдения, които Москва отрича.

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Обсъдила е ситуацията със "западните покровители" и "Вашингтон трябва да се притеснява"