Берлин и Париж трябва "спешно да се опомнят" за украинските власти във връзка с изострянето на ситуацията в Донбас. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с индийския външен министър Субраманиям Джайшанкар, съобщава ТАСС. 

"За съжаление, всеки път, когато форматът на Нормандия се среща в едно или друго качество, независимо дали на ниво лидери, представители, служители на външните министерства, ние не виждаме енергични действия от страна на нашите френски и германски колеги, за да привлечем украинската страна. И сега има твърде много доказателства, че това трябва да се случи изключително бързо", каза той.

Русия е притеснена от последните изявления на украинското ръководство за Донбас, подчерта министърът. "Говорим за това с нашите европейски колеги. Надяваме се, че има съответно разбиране за случващото се във Вашингтон".

Москва е разочарована от реакцията на Запада за изграждането на военна инфраструктура в Киев и за прехвърлянето на войски на линията за контакт в Донбас. Според Лавров западните държави изхождат от факта, че "е необходимо да подкрепят украинското правителство по всякакъв начин, включително в неговите абсолютно неприемливи действия и изявления".

"Очевидни са нарушенията на всички споразумения от Минск от Киев. Сега Киев премина от критики на политическата рамка за разрешаване на кризата в Донбас към заплахи с военни действия. Надявам се, че това все пак ще помогне да се провокира такова доброжелателно отношение в европейските столици и те ще изискат от г-н Зеленски да изпълни изцяло споразуменията от Минск".

Кремъл не вижда намерения на Киев да се отдалечи от "войнствената тема" и да поеме контрола над подразделенията на въоръжените сили на Украйна по контактната линия в Донбас, коментира във вторник прес секретарят на руския президент Дмитрий Песков. "Не виждаме намеренията на украинската страна по някакъв начин да се успокои, да се отдалечи от войнствената тема, скривайки се зад някаква ефимерна заплаха, да поеме контрола над всички подразделения на въоръжените сили, които стоят непосредствено до демаркационната линия (в Донбас) и които по-често от всичко са причина за провокации".

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Обсъдила е ситуацията със "западните покровители" и "Вашингтон трябва да се притеснява"

Отношенията между Русия и Китай са на високо ниво на взаимно доверие, но и двете страни не възнамеряват да създават военен съюз, коментира още Сергей Лавров.

"Руско-китайските отношения достигнаха най-доброто ниво в историята, но тези отношения не преследват целта да се създаде военен съюз". Съответната позиция, според него, е фиксирана в двустранни документи, одобрени на най-високо ниво.

Лавров обръща внимание на преобладаващите "спекулации относно военни съюзи не само във връзка с руско-китайските отношения".

"Говори се за продължаване на популяризирането на проекти за създаване на "НАТО в Близкия изток", а наскоро те дори започнаха да говорят за "азиатско НАТО", обясни той.

"Днес обменихме мнения по този въпрос. Имаме обща позиция с нашите индийски приятели, че това ще бъде контрапродуктивно", подчерта Лавров.

"Ние сме заинтересовани сътрудничеството да бъде приобщаващо и в полза на нещо, а не срещу някого." 

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Китай и НАТО имат различно виждане за световната сигурност за последните 72 г.