Германия и Франция, посредници в руско-украинския конфликт, призоваха всички страни да проявят сдържаност, предаде "Дойче веле". В съвместно изявление се изразява загриженост за спазването на примирието в Източна Украйна, на фона на съобщения за струпване на руски военни по границата. "Ние следим отблизо ситуацията, особено движенията на руските войски и призоваваме всички страни да работят за незабавна деескалация на напрежението", заявиха техни представители.

Берлин и Париж потвърдиха своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, след като Киев обвини Русия, че е събрала хиляди войници на нейните общи граници, както и на Кримския полуостров.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е регистрирала стотици нарушения на примирието през последните няколко дни, включително 493 само на 26 март.

Германия и Франция изиграха посредническа роля в напрежението между Русия и Украйна като членове на така наречения Нормандски формат.

ЕС заклейми военната повинност на Русия в Крим

ЕС заклейми военната повинност на Русия в Крим

"Русия е обвързана с международното право и е длъжна да осигури защитата на правата на човека на полуострова"

Украинска атака с безпилотен самолет уби петгодишно момче и рани 66-годишната му баба в село на около 15 километра от фронтовата линия в Източна Украйна в събота, съобщиха местните медии. Дронът е бил използван за хвърляне на взривно устройство в двора на семейния дом в село Олександровск в Донецкия сепаратистки район, се казва в съобщенията. Междувременно Киев съобщи за смъртта на един от своите войници при минна експлозия в друго село, разположено в района на Донецк.

Конфликтът отне живота на повече от 13 000 души, според ООН. Москва и Киев тази седмица се обвиниха взаимно за нарастване на насилието по фронтовата линия, което подкопа примирието, приключило през юли миналата година. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че от началото на годината са убити 20 украински войници.

Русия готова да отговори на австралийските санкции за Крим

Русия готова да отговори на австралийските санкции за Крим

Австралия подкрепя всякакви антируски атаки от Съединените щати и техните сателити, според Захарова