Кабинетът на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел разкритикува остро нова кампания на Русия за военна повинност в анексирания от Украйна полуостров Крим като "поредното нарушение на международното хуманитарно право", информира "Франс прес".

Категорично формулираното изявление подчерта европейските опасения, след като Русия засили движението на войските по границата с Украйна и в Крим, заедно с районите, където сепаратистите, подкрепяни от Москва, се сражават срещу украинските сили.

"Днес Руската федерация предприе поредна кампания за военна повинност в незаконно анексираната Автономна република Крим и град Севастопол за набиране на жители на полуострова във въоръжените сили на Руската федерация", се изтъква в изявлението.

Кремъл: Движението на руски войски по границата с Украйна е с отбранителен характер

Кремъл: Движението на руски войски по границата с Украйна е с отбранителен характер

Москва размества силите си в Русия, както сметне за добре

В него се подчертава, че "Руската федерация е обвързана с международното право и е длъжна да осигури защитата на правата на човека на полуострова" и се повтаря, че "ЕС не признава и няма да признае незаконното анексиране" на Крим и главния му град Севастопол.

Наблюдатели отбелязват, че в миналото Русия е провеждала военни мобилизации през пролетта.

Русия анексира Крим преди седем години, малко след което подкрепяните от нея сепаратисти започнаха конфликт в Източна Украйна, който продължава и до днес и за който ООН твърди, че е отнел живота на повече от 13 000 души.

Русия настоя по-рано днес, че е свободна да премества войските си "в рамките на своята територия" както си иска.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоя за разполагането на войските: "Това не трябва да тревожи никого и не представлява заплаха за никого."

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Отчитат засилените руски дейности в Източна Европа, Арктика и Украйна