Русия представлява заплаха за всички съюзници в НАТО, но в същото време Вашингтон очаква да работи с Москва, където има взаимен интерес. Това заяви във вторник на брифинг високопоставен американски военен служител, цитиран от ТАСС. 

Според него представители на САЩ възнамеряват да обсъдят темата за Русия на видеоконференция на министрите на отбраната на алианса, в която ще участва ръководителят на Пентагона Лойд Остин. "Първата сесия на срещата на министрите на отбраната ще се съсредоточи върху алианса, върху силата на възпиране и отбрана и мисля, че това е неразривно свързано с начина, по който възприемаме Русия, разбира се", обясни той.

"Съвсем очевидно е, че Русия е заплаха за всички съюзници в НАТО, включително САЩ... Те използват военна сила, за да постигнат целите си", коментира друг водещ на брифинга, текстът е разпространен от пресслужбата на Пентагона.

Според него САЩ "многократно сме били свидетели на примери за това как Русия се опитва да подкопае сигурността и стабилността". 

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Армията трябва да се адаптира срещу Китай и Русия към изкуствен интелект, роботика, неконвенционални заплахи, пандемии

Той подчертава, че Вашингтон възнамерява да си сътрудничи с Москва в области от взаимен интерес. "Тази администрация вече ясно даде да се разбере, че ще работим с Русия, за да развием собствените си интереси, като същевременно ги държим отговорни за техни безразсъдни и агресивни действия. Така че очакваме с нетърпение да обсъдим това с нашите съюзници тази седмица", обясни представителят на Пентагона.

САЩ очакват и Китай да бъде обсъден на видеоконференция от министрите на отбраната на НАТО, а алиансът ще постави политиката на Китай в списъка си с приоритети. "Абсолютно, ние очакваме Китай да бъде на дневен ред", каза той.

рябва да се направи повече и предвид геополитическите промени, НАТО трябва да се увери, че Китай е в списъка с приоритети, осъзнавайки, че отношението на Пекин за глобалната среда за сигурност е различно от това, което НАТО по същество популяризира през последните 72 години", добави той.

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

Вдигнати са прехващачи от България, Румъния, Турция и Норвегия

Видеоконференция на министрите на отбраната на НАТО ще се проведе в сряда и четвъртък. На дневен ред има три основни теми.

Първо, дали да изпълни или не споразумението на САЩ с талибаните за изтеглянето на всички чуждестранни войски от Афганистан до 1 май.

Второ, обсъждането на програмата НАТО-2030 и началото на разработването на нова стратегическа концепция за алианса, където Русия и Китай за първи път ще бъдат обявени за основни противници на НАТО.

Трето, дискусията за по-нататъшното увеличение на военните разходи от страните от алианса и разширяването на покупките на нови оръжия, за което САЩ настояват пред съюзниците, въпреки икономическия шок от пандемията с коронавируса.

Байдън се обади на Моди да възпират заедно Китай

Байдън се обади на Моди да възпират заедно Китай

Индия, САЩ, Япония и Австралия са членове на Quad