Самолети-прехващачи на НАТО са изпратени срещу руски военни самолети в международното въздушно пространство в Северна и Югоизточна Европа на 9 и 10 февруари, съобщава НАТО

На 9 февруари два норвежки изтребителя от авиобаза Бодо излитат за да прехванат два руски бомбардировача ТУ-160 край бреговете на Норвегия.

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

Геостратегическият регион играе "критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ"

В отделно събитие на 10 февруари бойни самолети на НАТО от Румъния, България и Турция излитат в отговор на няколко руски военни самолета, летящи близо до територията на НАТО над Черно море.

"Центърът за комбинирани въздушни операции на НАТО в Торехон алармира бойни самолети в авиобазите Михаил Когълничану, Румъния, Граф Игнатиево, България и авиобаза Мерзифон, Турция, за да отговорят на група руски военни самолети, опериращи в международното въздушно пространство над Черно море".

Руската група самолети не предава код, показващ местоположение и надморска височина, нито план за полет, нямало е комуникация с ръководителите на полети.

"Това може да създаде опасност за цивилния въздушен трафик", допълва НАТО.

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

Особено важни са България, която получава модерни ПВО и ПРО от САЩ и Румъния

Руската формация включва бомбардировачи с далечен обхват Ту-22 и изтребители

"МиГ-21 на Румъния излетя да прехване групата. Изтребители МиГ-29 на българските ВВС бяха в готовност, а турски Ф-16 бяха във формация за отговор по всяко време. Прехващачите на НАТО се върнаха в базите си, след напускане на руските самолети от региона".

"Проследявайки активността през цялото време, Комбинираният център за въздушни операции в Торехон контролира координирани и колективни действия от ВВС на трите съюзнически държави на Черно море".

"Изтребителите на НАТО дежурят денонощно и са готови да излетят в случай на подозрителни полети близо до въздушното пространство на нашите съюзници. Въздушният патрул е важен за осигуряване сигурността на членовете на НАТО", съобщава Алиансът.

Русия скастри САЩ: Спрете "дрънкането на оръжие" в Черно море

Русия скастри САЩ: Спрете "дрънкането на оръжие" в Черно море

Вашингтон няма търпение да открие враг в Черно море според Москва