Русия призова САЩ "да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие", съобщава ТАСС.

Призивът на руското посолство във Вашингтон е по повод маневрите на американски бойни кораби в Черно море.

"Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със собствените си работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море нямат нужда от чужда намеса", написаха руските дипломати в Туитър.

Русия вдигна Су-27 срещу шпионски самолет на САЩ над Черно море

Русия вдигна Су-27 срещу шпионски самолет на САЩ над Черно море

Стратегически разузнавателен самолет RC-135

Те отбелязват и че, както изглежда, Шести флот (на въоръжените сили на САЩ - бел.ред.) няма търпение да открие враг в Черно море, поради което "отчаяно търси предлог - а сега и открито, под претекст, че провежда военни учения - за засилване на присъствието си в региона".

По-рано от пресслужбата на Шести флот съобщиха, че кораби на военноморските сили на САЩ и Турция при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16 във вторник са провели съвместни учения в Черно море, които включват издирване и откриване на подводница на условен противник.

От МВнР на Русия нееднократно са подчертавали, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби, собственост на държави извън пределите на региона, не спомага за укрепването на стабилността.

От своя страна Вашингтон посочва, че действа в рамките на Конвенцията от Монтрьо, която регулира преминаването на военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите. Самите учения пък се провеждат в международни води.

Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

САЩ и техните съюзници провокират военно напрежение