Русия е вдигнала по спешност във въздуха изтребител Су-27, за да пресрещне разузнавателен самолет на военновъздушните сили на САЩ над Черно море. Това обявиха от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, цитирани от руските медии.

Според центъра руските средства за контрол на въздушното пространство над неутралните води на Черно море са засекли въздушна цел, приближаваща се към държавната граница на Русия.

Руски Су-27 срещу 4 британски самолета над Черно море

Руски Су-27 срещу 4 британски самолета над Черно море

Напрежение в конфликтен район

"За идентифициране на въздушната цел и недопускане нарушаването на държавната граница на Руската федерация, във въздуха беше вдигнат изтребител Су-27 от състава на дежурните противовъздушни сили на Южния военен окръг. Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ и го съпроводи над водите на Черно море", се посочва в съобщението на руските военни.

Добавя се, че след отдалечаването на американския военен самолет от държавната граница на Руската федерация руският изтребител безопасно се е върнал в базата си. Полетът на руския изтребител бил изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, уверяват още руснаците.

"Нарушение на държавната граница на Руската федерация не беше допуснато", отбелязват още руските военни.

Русия вдигна Су-27 срещу изтребители на НАТО

Русия вдигна Су-27 срещу изтребители на НАТО

Напрежение в Балтийско море