Европейското командване на САЩ (EUCOM) обяви за първи път разполагане на стратегически бомбардировачи В1 на ВВС на САЩ в Норвегия, съобщават Forexlive, The Drive и "Лента.ру".

Американските военновъздушни сили се подготвят за разполагане на бомбардировачи в Норвегия за първи път. Отряд от B-1B, придружен от повече от 200 души персонал, трябва да пристигне в главната въздушна база Ørland в страната, тъй като американските военни засилват фокуса си върху стратегически важния арктически регион.

Европейското командване на САЩ (EUCOM) обяви днес, че предварителен екип е на път към Ørland, преди B-1B да пристигнат. Има съобщения, че самолетите може да преминат през Атлантическия океан по-късно тази седмица, докато първите летци вече са пристигнали в страната.

Самолетите и летците за тази бойна група са от 7-мо крило във военновъздушната база Dyess в Тексас.

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

"Норвегия все по-активно участва в съперничеството на суперсилите Русия и САЩ"

"Оперативната готовност и способността ни да подкрепяме съюзници и партньори и да реагираме с бързина са от решаващо значение за комбинирания успех", заяви генерал от военновъздушните сили Джеф Харигиан, командващ американските военновъздушни сили в Европа и Африка.

"Ние ценим трайното партньорство, което имаме с Норвегия и очакваме бъдещите възможности за укрепване на нашата колективна отбрана."

Според EUCOM разполагането е "в съответствие със силите за здравна защита, съобразени с Министерството на отбраната, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и норвежката политика". Това означава, че целият персонал на ВВС ще бъде медицински прегледан в Тексас преди пристигането си в Норвегия и ще бъде подложен на 10-дневна карантина.

Само миналата седмица норвежкото правителство отмени военно учение след скок в случаите на коронавирус, оставяйки 1000 американски морски пехотинци в Норвегия, където пристигнаха по-рано този месец.

В миналото бомбардировачи почти не пристигаха на друго място извън RAF Fairford в Англия, който служеше като база за специално предназначено за бомбардировачи в Европа. Като се има предвид това, през последните години се полагат усилия за разширяване на броя на оперативните места в региона за американски бомбардировачи.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

Докато Ørland се намира на малко повече от 300 мили от Северния полярен кръг, разполагането сигнализира за нарастващия ангажимент на ВВС да работи заедно със съюзници от НАТО и други партньори по северозападните граници на Русия, както и за способността му да работи в Крайния север.

Норвежката база е дом на разширяващия се флот от стелт-изтребители F-35A на ВВС на Норвегия, а също така периодично е домакин на самолет на НАТО E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) от авиобаза Geilenkirchen в Германия.

Миналия юли ВВС обявиха нова Арктическа стратегия, която призовава за засилено присъствие в региона за противодействие на заплахите от Русия.

По-широкият регион е определен като потенциална точка на контакт, тъй като изменението на климата води и до борба за осигуряване на потенциално богатство, предлагано от природните ресурси, както и нови морски търговски пътища, които вече не са ограничени от целогодишен морски лед.

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

Столтенберг отчита реалността

"Арктика е сред най-стратегически значимите региони в света днес - крайъгълен камък, към който американските въздушно-космически сили проявяват бдителност", коментира секретарят на ВВС Барбара Барет.

"Тази Арктическа стратегия признава огромните геостратегически последици от региона и неговата критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ."

Досега мисии с бомбардировачи над Арктика бяха от RAF Fairford, докато в други случаи мисиите излитаха от авиобазите в САЩ. Предстоящото разполагане в Ørland ще доближи тези самолети много по-близо до оперативната зона и ще изпрати мощен сигнал до Москва.

Освен това има значителна стойност в способността за разполагане на бомбардировачи на различни места от гледна точка на разпределените операции. Наличието само на една база в региона, където редовно се изпращат бомбардировачи, е предсказуемо и прави тези активи уязвими.

Столтенберг призова за по-бързо увеличаване на разходите за отбрана

Столтенберг призова за по-бързо увеличаване на разходите за отбрана

"Нашата демокрация, ценности и основан на правила световен ред се оспорват, трябва да сме готови за всякакви заплахи"

В миналото военната зона също е изследвала повишените рискове, свързани с установените бази. Въпреки това, все още не знаем дали американските бомбардировачи ще станат редовен елемент в Ørland и дали базата разполага с необходимите съоръжения, за да ги поддържа за по-дълги периоди.

Разполагането на бомбардировачи в Норвегия, макар и временно, явно е в съответствие с тази нова стратегия.

Първите "бойни крила" в Ørland също продължават разширяването на отношенията на американската армия с норвежките колеги, които миналото лято включваха съвместни маневри от шест бомбардировача B-52H Stratofortress от RAF Fairford, заедно с норвежки F-35As и F-16.

Подобни мисии бяха изпълнени и през предходната година, отново с участието на B-52 и F-16.

Освен съвместни учения във въздуха и на земята, в бъдеще тази връзка може потенциално да се увеличи и с подводници на американския флот, които да действат от военноморска база под норвежка планина. Това би било една инициатива за противодействие на засилената активност на руските подводници в близкото Баренцово море и Арктическия регион.

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

"Най-голямата операция на руски подводници след Студената война, демонстрираща способност да заплашват източното крайбрежие на САЩ"

Подводниците така или иначе вече са активни в региона, но миналото лято американският флот предприе необичайната стъпка, като пусна редица снимки на клас USS Seawolf във фиорд близо до Tromsø, Норвегия.

Изглежда, че тази много рядка публична изява в Скандинавия е предназначена, поне отчасти, да изпрати съобщение до руското правителство за американските ВМС способности в региона.

Наред с други военни дейности на САЩ, насочени към Арктика, учението Trident Juncture, проведено през октомври и ноември 2018 г., тества способността на НАТО да защитава Норвегия и очевидно има за цел да отговори на възраждащата се руска заплаха.

За първи път от повече от две десетилетия американският флот изпрати самолетоносач USS Harry S. Truman в Северно море, за да подкрепи учението.

Арктическата стратегия се разпростира и по-близо до дома, където американските военни също предприемат основно обновяване на своите активи в Аляска. Това включва голямо ново бойно крило на ВВС с F-35 във ВВС базата Eielson.

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им"