Укрепването на американското присъствие в Норвегия ще има негативни последствия за самото Осло, пише норвежкото издание NRK.

По мнението на преподавателя от Академията на въоръжените сили на Норвегия подполковник Турмуд Хейер именно скандинавската страна може да се превърне в точка на сблъсък между двете държави в случай на военна ескалация.

"Норвегия все по-активно участва в съперничеството на суперсилите Русия и САЩ. Съответно рискът, че в случай на конфликт или криза, ако излезе извън контрол, Норвегия ще се превърне в бойно поле между САЩ и Русия, също расте", анализира Хейер.

Норвегия обвини хакери на руското ГРУ в атака срещу парламента

Норвегия обвини хакери на руското ГРУ в атака срещу парламента

Вероятните извършители са хакерите Fancy Bear

Той отбеляза, че през последните години на Норвегия е отредена роля на стратегически важна територия в напредналата отбрана на САЩ в крайния север, тъй като тя се намира най-близо до "заплахата, от която Америка се страхува най-много в кризисна ситуация - ядрените сили на Русия".

Хейер смята, че САЩ се придържат към задачата да сдържат Русия. Според него в настоящата ситуация Норвегия ще трябва да балансира между двете сили.

"Норвегия и САЩ водят нова студена война с Русия", посочи професорът.

По-рано интернет сайтове писаха, че четири американски бомбардировача B-1B Lancer ще бъдат разположени в норвежка военна база през февруари. Няма обаче официално потвърждение на тази информация, като началникът на пресцентъра на норвежките военновъздушни сили Стин Барклай Госланд се въздържа от коментар.

През януари руският външен министър Сергей Лавров по време на видеоконференция с норвежката си колега Ине Ериксен Серейде заяви, че нарастването на военната дейност на Осло и напредването на инфраструктурата на НАТО към руските граници са изпълнени с негативни последици за Арктика. Той също така изрази надежда за възстановяване на добросъседските отношения между двете страни.

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Политиката на Русия